Ciasta na Boże Narodzenie

Kolejny tydzień konkursu za nami. Kolejne osoby zostały nagrodzone za przepisy z makaronem Barilla w roli głównej!

Pamiętajcie! Konkurs trwa, nadal macie szansę na wygraną! Czekamy na zdjęcia z makaronami Barilla w roli głównej! Tutaj znajdziecie szczegóły konkursu.

Nagroda tygodnia, garnek do gotowania makaronu o wartości 130 zł powędruje do Pani Eweliny P. z Mikoszewa. Zestawy makaronów i sosów marki Barilla, każdy o wartości 85 zł, otrzymają: Pani Monika L. z Sanoka (zobacz przepis), Pani Joanna T. z Tarnobrzegu (zobacz przepis), Angelika W. z Ostrowa (zobacz przepis) oraz Pani Natalia S. z Międzyrzecza (zobacz przepis).

Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą!

Makaronowy torcik dla króla naszego stołu Barilly

Potrzebne będą:

Składniki na 2 porcje:
250 g makaronuVermicelli lub spaghetti Barilla
4 jajka
2-3 łyżki parmezanu
sól, pieprz do smaku
oliwa extra vergin do smażenia
warzywa sezonowe ( w moim wypadku 100 g fasolka szparagowa zielona, 100g pomidorków daktylowych, 1 mała cukinia, 1 mała marchewka, 1 cebulka, kilka listków swieżej bazyli)

Wykonanie:

1.Cebulkę drobno posiekać, marchewkę, cukinię pokroić w drobną kostkę, fasolkę pokroićna paski o długości 2cm, pomidorki w plasterki o grubości 0,5cm;

2.W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić najpierw cebulkę, następnie marchewkę, pominucie cukinię i fasolkę, smażyć razem 2-3 minuty, następnie dodać pomidorki i smażyć jeszcze 1 minutę, tak by warzywa nie były rozgotowane a pozostały chrupkie. Następnie wyłączyć źródło ciepła, doprawić do smaku i ostudzić.

3.W tym czasie ugotować spaghetti al dente,dodać do warzyw i wymieszać; Rozgrzać piekarnik do 200 stopni

4.W naczyniu roztrzepać jajka z parmezanem, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać do spaghetti z warzywami i dobrze wymieszać, dodać również bazylię;

5.Okrągłą otwieraną formę ( lub 2 małe) posmarować masłem obsypać bułką tartą; Na jej dnie ułożyć pomidorki i fasolkę do dekoracji, wlać spaghetti z warzywami i jajkiem, zapiec 20- 25 minut;
6.Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem;
Rady - do tego dania możesz użyć dowolnego makaronu Barilla, również tego, który został Ci z obiadu czy kolacji;

- warzywa można dowolnie łączyć wedle sezonu oraz doprawiać wg indywidualnych smaków;

- zamiast piec w piekarniku można również zrobić to danie na patelni, wystarczy położyć pierscien cukierniczy i włać zawartość patelni, smażyć pierwsze 2 minuty na dużym ogniu, następnie zmniejszyć i smażyć jeszcze ok. 7-8 minut, po tym czasie

przewrócić na drugą stronę pomagając sobie talerzem lub pokrywką i smażyć jeszcze 7-8 minut na wolnym ogniu;

Smacznego!

Zobacz zwycięski przepis Pani Moniki L. Sanoka, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

1 2 3 4
z
5

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
30 min
40
60 min
9
30 min
1
60 min
8
Desery Ofelia

Warstwowe ciasto Ofelia to wariacja na temat bezy i napoleonki. Jest cudownie...

Odsłon: 13888

60 min
16

Polecane artykuły

Informacje Tradycyjne i z twistem. 10 pomysłów na makowce

Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na stole obowiązkowo m...

38
Informacje Sałatki na śniadanie. Najlepsze, gdy się odchudzasz i dbasz o linię

Planujesz zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów i szukasz ciekawych pomysłów na pierwszy posiłek dnia? Jeśli jajecznica i kanapki już ci się znu...

2
Informacje Świąteczne przepisy siostry Anastazji. Top 10 dań i ciast na wigilijny stół

Siostra Anastazja to zdecydowanie najbardziej znana gotująca duchowna. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, na co dzień korzysta z nich...

26
Informacje Ciasta z makiem na święta. Zaskoczysz gości oryginalnymi przepisami

Święta to czas, kiedy aromatyczne wypieki królują na naszych stołach. Wśród nich nie może zabraknąć ciast z makiem – tradycyjnych, ale zawsze zachw...

8