Dania jednogarnkowe

Wyłoniliśmy laureatów V tygodnia konkursu!

Kolejny tydzień konkursu za nami. Kolejne osoby zostały nagrodzone za przepisy z makaronem Barilla w roli głównej!

Przepis Pani Moniki L. z Sanoka

Potrzebne będą:

100 g makaronu spaghetti Barilla,
50 g chipsy z salami o smaku chili,
1 łyżka kapary,
pęczek świeżej bazylii,
6 zielonych oliwek bez pestek,
1 łyżka ziaren słonecznika,
1 ząbek czosnku,
świeże oregano,
2 suszone mini papryczki chili,
sok z cytryny do smaku,
1kopiata łyżka startego parmezanu,
50 ml oleju rzepakowego,
sól himalajska,
1 marynowane papryczki czereśniowe.
pieprz kolorowy świeżo zmielony.

Sposób przygotowania:

Pesto: do blendera dodajemy bazylię, czosnek, ziarna słonecznika, suszone papryczki, oliwki i całość miksujemy. Dolewamy olej, ok. 1 łyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy chipsy z salami z rozkruszonymi papryczkami chili.
Gorący makaron mieszamy z pesto.
Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy z salami, ziarna kapary i marynowaną papryczkę. Całość doprawiamy pieprzem iozdabiamy świeżym oregano.
Rada: jeśli zostanie nam pesto, należy schować je do lodówki.
Smacznego

Zobacz zwycięski przepis Pani Joanny T. z Tarnobrzegu, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto „Prymus”

Ciasto „Prymus” to smak, który uszczęśliwi każdego domownika. Sekretem sukces...

Odsłon: 54137

30 min
75
30 min
4
Desery Babeczki dyniowe

Jesień to czas, gdy dynia króluje w kuchni i pojawia się w wielu daniach głów...

Odsłon: 1109

30 min
3
Dania główne Naleśniki cytrynowe

Naleśniki cytrynowe mają cytrusowy smak i aromat. Świetnie nadają się na słod...

Odsłon: 1255

30 min
2
Dania główne Kopytka jaglane

Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...

Odsłon: 1449

30 min
6
Śniadania Omlet prezydencki

Omlet prezydencki to danie godne prawdziwego lidera – pełne charakteru i smak...

Odsłon: 1288

15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

6
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5