Potrzebne będą:
Na 2,3 porcje w zależności od tego kto ile zje :
200g makaronu Barilla Casarecce
100g kurek
1 nieduża cebula
180ml śmietanki 30%
3 łyżki śmietany 18% lub 12%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Na kruszonkę:
6 łyżek bułki tartej, im grubiej zmielona tym lepiej
50g masła stopionego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Szczypta tymianku
1 duży ząbek czosnku
1/2 cebuli
Sposób przygotowania:
Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. Kurki myję dokładnie, osuszam, większe kroję na mniejsze kawałki, małe zostawiam w całości.
W rondelku rozpuszczam masło, wrzucam posiekaną cebulkę i kurki, smażę minutę i podlewam odrobiną wody, duszę całość ok. 10 minut aż grzyby będą miękkie, dodaję obydwie śmietanki, słodką paprykę i pietruszkę, duszę 5 minut, sos z grzybami dodaję do ugotowanego makaronu.
Porcje makaronu rozkładam do małych form do zapiekania, dzięki czemu danie wygląda elegancko, nie jak typowe zapiekanki.
W misce mieszam składniki na kruszonkę, czosnek ścieram na drobnej tarce a cebulę bardzo drobno siekam, tak przygotowaną posypkę nakładam na makaron i zapiekam go w 200' aż kruszonka zrobi się rumiana.
Przepis dedykuję mojej koleżance, która stwierdziła że z makaronu nie da się zrobić nic 'fancy' ani ładnie wyglądającego, mam nadzieję że utarłam jej nosa tym przepisem :-)
Rada: Świetnym wariantem do dania będzie dodatek wędzonej szynki lub boczku.
Zobacz zwycięski przepis Pani Angeliki W. z Ostrowa, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!