Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Kolejny tydzień konkursu za nami. Kolejne osoby zostały nagrodzone za przepisy z makaronem Barilla w roli głównej!

Makaron z kurkami pod chrupiącą kruszonką

Potrzebne będą:

Na 2,3 porcje w zależności od tego kto ile zje :
200g makaronu Barilla Casarecce
100g kurek
1 nieduża cebula
180ml śmietanki 30%
3 łyżki śmietany 18% lub 12%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Na kruszonkę:

6 łyżek bułki tartej, im grubiej zmielona tym lepiej
50g masła stopionego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Szczypta tymianku
1 duży ząbek czosnku
1/2 cebuli

Sposób przygotowania:

Makaron gotuję wg. przepisu na opakowaniu. Kurki myję dokładnie, osuszam, większe kroję na mniejsze kawałki, małe zostawiam w całości.
W rondelku rozpuszczam masło, wrzucam posiekaną cebulkę i kurki, smażę minutę i podlewam odrobiną wody, duszę całość ok. 10 minut aż grzyby będą miękkie, dodaję obydwie śmietanki, słodką paprykę i pietruszkę, duszę 5 minut, sos z grzybami dodaję do ugotowanego makaronu.
Porcje makaronu rozkładam do małych form do zapiekania, dzięki czemu danie wygląda elegancko, nie jak typowe zapiekanki.
W misce mieszam składniki na kruszonkę, czosnek ścieram na drobnej tarce a cebulę bardzo drobno siekam, tak przygotowaną posypkę nakładam na makaron i zapiekam go w 200' aż kruszonka zrobi się rumiana.
Przepis dedykuję mojej koleżance, która stwierdziła że z makaronu nie da się zrobić nic 'fancy' ani ładnie wyglądającego, mam nadzieję że utarłam jej nosa tym przepisem :-)
Rada: Świetnym wariantem do dania będzie dodatek wędzonej szynki lub boczku.

Zobacz zwycięski przepis Pani Angeliki W. z Ostrowa, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Desery Brownie (wersja klasyczna)

Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...

Odsłon: 743

15 min
10
60 min
7
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Oryginalne przekąski na imprezę sylwestrową. Zaskocz swoich gości smacznymi daniami

Impreza ze znajomymi to okazja do spędzenia czasu w gronie najbliższych osób. Nie może jednak obyć się ona bez przepysznego jedzenia. Jak wyczarowa...

0
Informacje Deserki w pojemniczkach. 8 przepisów na pyszne mini desery

Szukasz efektownych i pysznych słodkich przysmaków, które zachwycą twoich gości? Mini desery na imieniny, imprezę urodzinową itp. to idealne rozwią...

1
Informacje Jak zrobić domek z piernika krok po kroku? Instruktaż, lukrowanie i ozdabianie

Marzysz o tym, aby święta były jeszcze bardziej magiczne? W takim razie rozważ wykonanie wyjątkowego domku z piernika – nie zapomnij zaangażować ca...

2
Informacje Zero Waste Smoothie. Wykorzystaj nadmiar owoców!

Nie marnujmy jedzenia, wykorzystujmy je z głową. Nadmiar owoców w kuchni to doskonała okazja, by przygotować zdrowe i pyszne smoothie w duchu Zero...

0