Kolejny tydzień konkursu za nami. Kolejne osoby zostały nagrodzone za przepisy z makaronem Barilla w roli głównej!

Przepis Pani Angeliki W. z Ostrowa

Potrzebne będą:

-400gr makaronu
-2 czerwone cebulki Tropea + szczypior
-1,2 zabki czosnku
-3 lyzki oliwy
-1 puszka przecieru pomidorowego
-50gr oliwek czarnych
-50gr kaperow
-sol pieprz
-1 sloiczek fileta z tunczyka w oliwie

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron (pamiętamy na 100 gr makaronu 1 litr wody) w osolonej wodzie.Czas gotowania wg przepisu z pudelka penne 11 min, doskonale nadają się również pipe Rigate Barilla 10min.
Oczyścić czosnek i cebule, drobne pokroić i zarumienić na podgrzanej oliwie, najpierw cebulka i szczypior na końcu czosnek.Następnie wlać przecier pomidorowy i gotować ok 15 min bez przykrycia.Wrzucić pokrojone w krążki oliwki i kapery. Doprawić do smaku sola i pieprzem.Odcedzić tuńczyka z oliwy, pokroić w dość duże kawałki i dodać do sosu po czym serwować z makaronem.
Jeśli czas na to nie pozwala używam i polecam sos pomidorowy Barilla z bazylia gotowy do podgrzania w mikrofali lub na patelni dodając pozostałe składniki.Porcja dla 4 osób.
SMACZNEGO

Zobacz zwycięski przepis Pani Natalii S. z Międzyrzecza, za który otrzymała zestaw produktów firmy Barilla. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

Odsłon: 4547

30 min
11
Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

Odsłon: 1163

30 min
12
Dania główne risotto pomidorowe

Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...

Odsłon: 522

60 min
3