Dziecięce wspomnienia, rodzinne anegdoty, cytaty z prywatnych listów, rysunki, skrupulatnie spisywane i gromadzone przez gwiazdę Hollywood przepisy na ulubione dania, które zapewniły jej doskonałą sylwetkę i przeszło 250 niepublikowanych wcześniej fotografii z domowego archiwum! To wszystko składa się na wyjątkową książkę, którą porównać można jedynie z głośnymi przed kilku laty Fragmentami Marilyn Monroe.
Tym bardziej niezwykła to lektura, że ukazuje osobę zupełnie inną niż ekranowa Audrey-trzpiotka, którą wielbiły tłumy. Luca Dotti tworzy portret spełnionej matki i żony, doskonałej kucharki, wielbicielki dom
Audrey w domu to rodzaj intymnego albumu, barwnego patchworku pokazującego świat aktorki i tych, których kochała najbardziej - jej dzieci, przyjaciół, zwierzęta. To wyrafinowana i piękna opowieść, która rozwija się od śniadania do lunchu, od lunchu do kolacji, od kolacji do przyjęcia w ogrodzie. Książka, która pozwala nam zajrzeć do domu Audrey przez dziurkę od klucza.owego ogniska, która gotowa była porzucić czerwony dywan dla rodzinnych kolacji i przyjęć w ogrodzie. Trzon książki stanowią osadzone w rodzinnym kontekście przepisy kulinarne. Są one jednak smakowitym, ale tylko pretekstem, niecodziennym sposobem na bezprecedensowe pokazanie prawdziwego życia legendy kina, poczynając od dzieciństwa spędzonego w Holandii podczas II wojny światowej, przez karierę w Hollywood, życie aktorki, matki i żony w Rzymie, aż po ostatnie lata spędzone na podróżach po świecie w roli ambasadora UNICEF.
"Książka Dottiego to unikalne spojrzenie na prywatne życie gwiazdy Hollywood przez pryzmat filozofii zdrowego żywienia, którą wyznawała, przejawiającej się w miłości do samodzielnej uprawy warzyw i zdobywania produktów od lokalnych hodowców" - Redbook.com
"Domowa kuchnia Hepburn pozwala nam rozsmakować się w jej życiu poza światłami sceny, czerwonym dywanem i okładkami kolorowych magazynów." - Yahoo! Food
Luca Dotti - syn Audrey Hupbern z drugiego małżeństwa z włoskim psychiatrą, profesorem Adreą Dottim. Z wykształcenia grafik, projektant, obecnie prowadzi pomagającą dzieciom na całym świecie Fundację im. Audrey Hepburn, stworzoną przez rodzinę aktorki już po jej śmierci, w 1994 roku. Mieszka w Rzymie z żoną i trojgiem dzieci.
Mus czekoladowy
Tajemnica dobrego musu tkwi przede wszystkim w kontraście między pianką pod językiem a czekoladą, która się kruszy między zębami. Unikaj luksusowych produktów, które dzisiaj są wszechobecne. Najlepsze są tabliczki gorzkiej czekolady do pieczenia. To one stanowiły podstawę naszego domowego musu.
- 400 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki (50 g) masła
- 2 jajka (oddzielić żołtka od
- białek) i jedno białko
- 3 łyżki (40 g) cukru
Rozkrusz trzy czwarte (300 g) czekolady na drobne kawałki i włóż do rondla: roztop w kąpieli wodnej na wolnym ogniu, stale mieszając. Kiedy czekolada się całkiem rozpuści, wyjmij rondel z gorącej wody, dodaj masło, dwa żółtka i cukier.
Ubij trzy białka w misce na sztywną pianę, następnie dodaj mieszankę czekoladową, delikatnie mieszając w kierunku od dna w gorę gumową łopatką, aby piana nie opadła. Wstaw pod przykryciem do lodówki na trzy godziny.
Udekoruj mus wiórkami z pozostałej czekolady.
Spaghetti al pomodoro
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- pokrojonych w grubą kostkę
- 1 cebula, obrana, cała
- 1 cała łodyga selera
- 1 cała marchewka
- 6 posiekanych liści bazylii
- oraz całe listki do dekoracji
- oliwa z oliwek extra virgin
- szczypta cukru
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 500 g spaghetti
- ser parmigiano reggiano
Zacznij od pomidorów: włóż je do dużego rondla z cebulą, selerem i marchewką i trzymaj na mocnym ogniu pod przykryciem przez dziesięć minut, aż warzywa zmiękną.
Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 10-15 minut, mieszając drewnianą łyżką.
Zmniejsz ogień do średniego, dodaj liście bazylii i odrobinę oliwy. Sos pomidorowy jest gotowy, kiedy - jak mówią neapolitańczycy - pipiotta, czyli gdy nie powstają już bąbelki wody, tylko kratery sosu. Zdejmij z ognia, wyjmij największe kawałki warzyw i pozostaw sos do przestygnięcia.
Konieczny będzie młynek ze stali nierdzewnej - taki do ręcznego przecierania - aby zmienić sos pomidorowy z kawałkami warzyw w puree o odpowiedniej konsystencji. Wyeliminuje on też gorzkie skórki i pestki pomidorów.
Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i szczyptę cukru, co zniweluje goryczkę. Dopraw solą i pieprzem.
By ugotować spaghetti al dente, nalej zimnej wody do dużego garnka i postaw na mocnym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj garść grubej soli i wrzuć makaron, nie łamiąc go.
Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia (może nawet minutę wcześniej niż sugeruje to czas gotowania podany na opakowaniu). Odcedź przez durszlak i połącz makaron z sosem, a następnie posyp serem parmigiano reggiano. Dobrze wymieszaj i udekoruj kilkoma listkami bazylii.
Luca Dotti
Audrey w domu
przeł. Dorota Dziewońska
premiera: 3 marca 2016
Wydawnictwo Literackie
Książki "Audrey w domu" już wkrótce do wygrania w naszym konkursie.