Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi.
Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca opowieść o pasji i gotowaniu jako stylu życia.
„Jestem kucharzem francuskiego pochodzenia, ale w moim życiu obecne - i ważne - są też polskie akcenty. To połączenie jest podstawą mojego autorskiego pomysłu na kuchnię. Tworzę własne przepisy na smaczne i proste potrawy, odczarowuję dania, które pozornie wydają się dziwne lub skomplikowane. Napisałem tę książkę dla Polaków, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o francuskiej sztuce kulinarnej. Chciałbym dzięki niej przełamać polskie stereotypy na temat Francuzów i francuskiej kuchni." - David Gabouriad
Książkę polecają:
Bezpretensjonalna, piękna książka, która zachęca do gotowania już od pierwszej strony. Szczere, apetyczne dania, które przy odrobinie chęci udadzą się każdemu. W świecie niekończących się diet książka Davida jest jak powrót do korzeni, do domowej, pysznej kuchni. Miks francuskiej klasyki i słowiańskiej fantazji. Polecam.
Eliza Mórawska-Kmita
Whiteplate.com
To coś więcej niż książka kucharska. To opowieść o pasji, wspomnieniach i poszukiwaniu dobrego smaku. To też autorski zbiór prostych i szybkich przepisów, które odczarowują francuską kuchnię.
Grzegorz Łapanowski
Kucharz
Szczerze napisana książka o życiu, miłości do produktu i wspaniałej energii kulinarnej. Pozostało tylko dobrze ugotować i pięknie sfotografować. David pokazał, że sky is the limit. Brawo!
Tomasz Królikowski
Kucharz
Wybrane przepisy z książki Wydawnictwa Pascal "Coś francuskiego" zobaczysz na następnych stronach. Kliknij >>
Składniki:
2 sery camembert francuskie (żadnych podróbek, warto trochę zainwestować w oryginalny camembert, nie pożałujesz)
garść ulubionych bakalii (ja używam suszonych fig, śliwek, orzechów włoskich i laskowych oraz migdałów)
2 łyżki miodu spadziowego
świeży tymianek
1 bagietka na zakwasie (obowiązkowa!)
Przygotowanie:
1. Wyciągnij ser z drewnianego opakowania, odwiń z folii i włóż z powrotem do opakowania. Łyżką delikatnie zeskrob z wierzchu charakterystyczną pleśniową skórę. Posyp dwiema łyżkami bakalii. Całość owiń delikatnie folią aluminiową tak, aby stworzyć rodzaj papilotka. Góra ma być przykryta, żeby bakalie się nie spaliły.
2. Piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 10-12 minut. Po wyciągnięciu odwiń z folii, przełóż na talerze. Polej miodem
Składniki:
Lody bananowe
5 bananów
sok wyciśnięty z 1-2 limonek
POPCORN
50 g ziarna kukurydzy na popcorn
sól
1 łyżka oleju
SOLONY KARMEL
100 g białego cukru
20 g masła solonego
100 ml śmietanki 30%
Fondant
100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
80 g masła oraz 1 łyżka do smarowania foremek
3 jajka od kury z wolnego wybiegu
3 łyżki cukru trzcinowego oraz trochę do posypania foremek
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1. Pokrój banany w kawałki i zamroź. Po zamrożeniu wyciągnij je na 10-15 minut przed zmiksowaniem. Zmiksuj kawałki bananów z sokiem z limonki na gładką masę.
2. W garnku podgrzej olej i dodaj ziarna kukurydzy. Na średnim ogniu podgrzej ziarna pod przykrywką, aż powstanie popcorn. Przełóż go do miski i dopraw solą do smaku.
3. Przygotuj solony karmel. Na zimną patelnię wsyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu, aż cukier zacznie brązowieć. Cały czas pilnuj, ale nie dotykaj cukru. Kiedy karmel nabierze mocno bursztynowego koloru, dodaj solone masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masło się roztopi. Następnie stopniowo wlewaj śmietanę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli używasz zwykłego masła, na tym etapie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Przelej karmel do miseczki i poczekaj chwilę, aż ostygnie. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
4. Wysmaruj masłem foremki i oprósz cukrem. Odstaw.
5. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Wymieszaj, aby połączyć składniki, i zdejmij z rondelka. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewaj czekoladę, cały czas mieszając, aż do całkowitego połączenia składników. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
6. Wlej ciasto do wysokości ² / ³ foremek. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku 6-8 minut. Wyciągnij, gdy zobaczysz, że góra fondant lekko się ścięła, a środek lekko opadł. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
7. Ostrożnie wyłóż fondant na talerz, dodaj kulkę lodów bananowych, polej solonym karmelem i posyp popcornem.