I jak tu nie jeść! 63 przepisy na pyszne i zdrowe dania

W I jak tu nie jeść! Beata Sadowska udowadnia, że nawet niezwykle zapracowane i zabiegane kobiety, młode mamy, mogą jeść zdrowo i pysznie.

SZAŁOWY (SZAŁWIOWY) BUDYŃ


S K Ł A D N I K I (2 osoby)

  • 1/2 szklanki chia (szałwii hiszpańskiej)
  • szklanka mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 duże mango (2 małe)
  • kilka jagód/jeżyn/malin (do wyboru)

 

Nasiona chia mieszamy z mlekiem migdałowym, kokosowym i miodem. Zostawiamy na 2 godziny w lodówce (najlepiej zostawić tam na noc). Nasiona zwiększą swoją objętość minimum dwukrotnie. Warto o tym pamiętać, wybierając naczynie.Mango miksujemy na purée.
Do miseczki wkładamy warstwami: budyń z chia, łyżeczkę syropu klonowego, purée z mango i świeże owoce.

 

BEZGLUTENOWY CHLEB BANANOWY

S K Ł A D N I K I (1 bochenek)

300 g dojrzałych, rozgniecionych bananów (3-4 sztuki)
200 g mieszanki zmielonych orzechów (ja użyłam brazylijskich) i migdałów
garść nerkowców
garść daktyli
1/5 szklanki nasion chia
2 stołowe łyżki mieszanki miodu i syropu klonowego
3 jaja
1/5 szklanki oleju orzechowego (jeśli nie macie, znakomicie
sprawdzi się też oliwa z oliwek)
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki sody oczyszczonej
1 łyżka soku z cytryny

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. W misce rozgnieść banany, dodać do nich jaja, olej, miód z syropem klonowym, cynamon, sodę, sok z cytryny, zmielone orzechy i migdały oraz nasiona chia.Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie zblendować. Dorzucić nerkowce i daktyle. Ponownie wymieszać.Keksówkę wysmarować resztką oleju orzechowego (albo rozpuszczonym olejem kokosowym). Można też obsypać mączką z migdałów lub wysmarować masą z orzechów brazylijskich (są bardzo tłuste, więc trudno mówić tu o mączce). Wyłożyć ciasto do formy i piec przez około 50 minut. Na 5-8 minut przed końcem pieczenia wyłożyć wierzch ciasta plastrami banana, kilkoma daktylami i nerkowcami. Chleb można jeść z miodem lub konfiturą, ale moim zdaniem jest tak pyszny, że najlepiej smakuje solo.

 

Źródło: Informacja prasowa

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 22

15 min
1
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 41

30 min
2
30 min
2
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 74

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25