Teraz Siostry Anastazja i Salomea mogą towarzyszyć ci przez cały rok. W wyjątkowym kalendarzu znajdziesz zupełnie nowe przepisy na ciasta, przekąski oraz dania główne.
Kalendarze już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!
POTRAWKA WARZYWNA
Składniki:
- 20 dag boczku wędzonego
- 35 dag młodej cukinii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki żółtej
- 10 dag pomidorów koktajlowych
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na tłuszczu. Cukinie umyć i pokroić (ze skórką) w kostkę. Do pokrojonej cebuli zeszklonej na tłuszczu dodać cukinię, boczek, paprykę, chwilę podsmażyć i dodać niewielką ilość wody, wymieszać, przyprawić ziołami i doprawić do smaku. Dusić pod przykryciem przez ok. 5-10 min, uważając by nie rozgotować warzyw. Pomidory osobno podsmażyć na patelni grillowej. Potrawkę podawać z dekoracyjnie ułożonymi podpieczonymi pomidorkami z ryżem, makaronem i dowolną surówką.
CIASTO MALINOWE Z PIANĄ BUDYNIOWĄ
Składniki:
- 30 dag malin
- 3 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 żółtek
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i żółtka. Szybko zarobić ciasto na jednolitą, gładką masę, podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez ok. 60 min. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce jedną część ciasta i podpiec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Piana budyniowa
Składniki:
- 7 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 budynie malinowe
- ¾ szklanki oleju
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, jednocześnie dosypując budynie. Pod koniec do masy wlać cienkim strumieniem olej i dalej ubijać, aż do utworzenia się jednolitej konsystencji.
Przygotowanie do pieczenia:
Na podpieczone i ostudzone ciasto rozprowadzić pianę budyniową, wyrównać brzegi i równomiernie na całej powierzchni ułożyć, lekko dociskając, maliny. Wierzch przykryć pozostałym, schłodzonym i startym na tarce ciastem. Całość przełożyć do nagrzanego piekarnika i upiec w temp. ok. 160 st. C przez 35-45 min.