Sprawdzone przepisy na grilla

Książka jest dowcipnym i praktycznym rezultatem poszukiwań Juliana Barnesa gastronomicznej precyzji. To poszukiwanie pozwala mu uwieść się wielkim szefom kuchni. Pedant w kuchni pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie, i stanie się lekturą, której nikt z legionu wiernych czytelników Juliana Barnesa nie będzie chciał przegapić.

Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne jedzenie; nie chce zatruć przyjaciół i chce rozwijać, powoli i z przyjemnością, swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zwiększyć ilość ulubionych składników). Przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu tych przepisów i ich twórców przejawia się jego prawdziwa pedanteria. Jak duża, dokładnie, powinna być "kostka"? Kiedy coś skropić, a kiedy oblać? A jaka jest różnica między krojeniem i siekaniem?

Julian Barnes (ur. 1946) - światowej sławy wybitny pisarz brytyjski, laureat nagród literackich, tłumaczony na ponad 30 języków. Jest autorem wielu powieści, opowiadań i esejów, m.in.: Papuga Flauberta, Pod słońce, Anglia, Anglia, Arthur i George, Nie ma się czego bać, Puls. Powieść Poczucie kresu w 2011 r. została uhonorowana prestiżową nagrodą brytyjską The Man Booker Prize.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...

Odsłon: 693

30 min
8
Dania główne Kotlety z cukinii

Szukasz nowego pomysłu na cukinię? W takim razie mamy dla ciebie prawdziwy ra...

Odsłon: 21566

30 min
31
Dania główne Rolada bawarska

Rolada bawarska to klasyczne danie kuchni niemieckiej, szczególnie popularne...

Odsłon: 78

30 min
2
15 min
3
Ciasta Pyszne ciasto z ryżem preparowanym

Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...

Odsłon: 95

30 min
5