Najlepsze przepisy na cukinię

Książka jest dowcipnym i praktycznym rezultatem poszukiwań Juliana Barnesa gastronomicznej precyzji. To poszukiwanie pozwala mu uwieść się wielkim szefom kuchni. Pedant w kuchni pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie, i stanie się lekturą, której nikt z legionu wiernych czytelników Juliana Barnesa nie będzie chciał przegapić.

Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne jedzenie; nie chce zatruć przyjaciół i chce rozwijać, powoli i z przyjemnością, swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zwiększyć ilość ulubionych składników). Przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu tych przepisów i ich twórców przejawia się jego prawdziwa pedanteria. Jak duża, dokładnie, powinna być "kostka"? Kiedy coś skropić, a kiedy oblać? A jaka jest różnica między krojeniem i siekaniem?

Julian Barnes (ur. 1946) - światowej sławy wybitny pisarz brytyjski, laureat nagród literackich, tłumaczony na ponad 30 języków. Jest autorem wielu powieści, opowiadań i esejów, m.in.: Papuga Flauberta, Pod słońce, Anglia, Anglia, Arthur i George, Nie ma się czego bać, Puls. Powieść Poczucie kresu w 2011 r. została uhonorowana prestiżową nagrodą brytyjską The Man Booker Prize.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ciasteczka serowe

Kruche ciasteczka serowe z parmezanem to wspaniała przekąska do piwa czy doda...

Odsłon: 3498

30 min
14
Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

Odsłon: 4502

60 min
6
Ciasta Tort orzechowy z masą kawowo- orzechową

Dziś mam dla Was rewelacyjny tort orzechowy. To zdecydowanie mój ulubiony któ...

Odsłon: 11772

>60 min
20
Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

Odsłon: 127335

>60 min
284
>60 min
34
15 min
8