Boże Narodzenie na słodko

Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę.

Mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową... I dać się zaskoczyć - naprawdę warto!

W tym poradniku znajdziesz wskazówki dotyczące wielorakiego kulinarnego i leczniczego wykorzystania właściwości mięty oraz sposoby przygotowania medykamentów i potraw na bazie tej rośliny. Są to m.in. balsam miętowy, miętowy olej do masażu, kataplazm do udrożnienia dróg oddechowych, likier z miętą pieprzową, liście mięty w czekoladzie, granita mentolowa i wiele, wiele innych.

Odbiorcy

- osoby, które uwielbiają zgłębiać niezwykłe właściwości roślin i wykorzystywać je z pożytkiem dla zdrowia i urody

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę

- autor wyjaśnia w niej, jak prawidłowo sadzić i pielęgnować miętę w ogrodzie oraz jak ją uprawiać w doniczce lub w skrzynce
- opisuje sposób cięcia krzewinek, zbioru i przechowywania rośliny
- przybliżając różne odmiany mięty, podpowiada, jak ją najlepiej stosować, wykorzystując jej właściwości lecznicze i zalety smakowe

Książka wydawnictwa Jedność już niedługo do wygrania w konkursie.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Sałatka Siódemka

Sałatka siódemka bierze swoją nazwę od ilości warstw. Miękki kurczak, wyrazis...

Odsłon: 8462

>60 min
22
Ciasta Ciasto Gwiazdor

Ciasto Gwiazdor to przysmak, który możesz przygotować na święta Bożego Narodz...

Odsłon: 11484

60 min
20
Pieczywo Chleb z airfryera

Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...

Odsłon: 2911

60 min
7
Dodatki Brukselka w sosie śmietanowym

Doskonałe jako samodzielne danie albo dodatek do mięsa i ziemniaków.

Odsłon: 4758

30 min
13
30 min
19