Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę.

Mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową... I dać się zaskoczyć - naprawdę warto!

W tym poradniku znajdziesz wskazówki dotyczące wielorakiego kulinarnego i leczniczego wykorzystania właściwości mięty oraz sposoby przygotowania medykamentów i potraw na bazie tej rośliny. Są to m.in. balsam miętowy, miętowy olej do masażu, kataplazm do udrożnienia dróg oddechowych, likier z miętą pieprzową, liście mięty w czekoladzie, granita mentolowa i wiele, wiele innych.

Odbiorcy

- osoby, które uwielbiają zgłębiać niezwykłe właściwości roślin i wykorzystywać je z pożytkiem dla zdrowia i urody

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę

- autor wyjaśnia w niej, jak prawidłowo sadzić i pielęgnować miętę w ogrodzie oraz jak ją uprawiać w doniczce lub w skrzynce
- opisuje sposób cięcia krzewinek, zbioru i przechowywania rośliny
- przybliżając różne odmiany mięty, podpowiada, jak ją najlepiej stosować, wykorzystując jej właściwości lecznicze i zalety smakowe

Książka wydawnictwa Jedność już niedługo do wygrania w konkursie.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Owsianka z kurkumą

Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...

Odsłon: 35

15 min
2
Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

Odsłon: 1107

60 min
16
15 min
5
Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

Odsłon: 13713

30 min
16