Na pociechę coś pysznego. Gotuj z Misiem i Tygryskiem

Najlepsze przepisy z kuchni Misia i Tygryska ? najpopularniejszych postaci z historyjek Janoscha. Zawsze wiedzieliśmy, że gotują pyszne rzeczy, teraz możemy skorzystać z bardzo prostych receptur i wskazówek. Zupy, desery i sałatki ? wspólna zabawa dzieci i rodziców w towarzystwie Misia, Tygryska, Mai Papai i Świnki.

Janosch to artystyczny fenomen, najpopularniejszy ilustrator i autor książek dla dzieci w Europie, grafik, malarz i pisarz. Urodził się w 1931 roku na Górnym Śląsku w robotniczym bieda?domu, familoku. W swoich powieściach i wspomnieniach wielokrotnie wraca na górnośląskie, wielokulturowe pogranicze. Stąd wywodzi się świat jego wrażeń i wspomnień, tu są korzenie jego fantazji. Rzeczywistością Janoscha stał się świat bajki, który realizował się twórczo w opowiadaniach o dziwnych zdarzeniach i ich ilustracjach. Jego cykl przygód Misia i Tygryska stał się popularny na całym świecie. Przenosi nas w krainę zabawy z gronie przyjaciół.

O serii:

Książka należy do serii bajek, w której głównymi bohaterami są Miś i Tygrysek. Pierwsza książeczka o ich przygodach ukazała się w Polsce w 1992 roku. Do tej pory wydano 16 pozycji. Książeczki Janoscha tłumaczone były na 30 języków, uhonorowane licznymi międzynarodowymi nagrodami, nagrywane na płyty i kasety. Na podstawie jego bajek zrealizowano wieloodcinkową serię filmów animowanych, oglądanych przez dzieci na całym świecie. O popularności Janoscha świadczy ponadto fakt, iż teatry dziecięce wystawiają spektakle oparte na motywach z jego książeczek, a jego rysunki zdobią kartki pocztowe, plakaty i kalendarze.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Śmietanowiec z borówkami

Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...

Odsłon: 804

60 min
12
Desery Szarlotka

Pyszne jesienne ciasto na kruchym spodzie z nutką cynamonu

Odsłon: 3650

30 min
9
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 15108

30 min
49
Dodatki Suszone grzybki

Grzyby zebrane przez moje dzieci i oto z tych grzybów zapasy grzybów suszonych.

Odsłon: 140

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Beszbarmak, lagman, baursak. Przepisy na dania prosto z Kazachstanu

Kuchnia kazachska, mocno związana z historią i kulturą tego azjatyckiego kraju, oferuje wyjątkowe potrawy, które łączą wpływy zarówno wschodnie, ja...

2
Informacje Dieta bezglutenowa – jak zacząć i jakie przepisy warto wypróbować?

Dieta bezglutenowa zyskuje na popularności, nie tylko wśród osób cierpiących na celiakię, ale także u tych, którzy chcą poprawić swoje samopoczucie...

0
Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

7