Ciasta na Boże Narodzenie

Nalewka jest magicznym alkoholem. Kieliszeczek wypity dla zdrowia wzmacnia organizm, leczy niedomagania ciała, a zniechęconych podnosi na duchu.

Nalewki przygotowuje się bez pośpiechu, ciesząc się urodą lata lub delektując późnym słońcem jesieni, wkładając w tę domową produkcję wiedzę, umiejętności i serce. Podawane obowiązkowo w karafce wymagają odpowiedniej oprawy: ładnego nakrycia stołu, eleganckich małych kieliszków. Nalewka w karafce powinna być na tyle klarowna, by światło mogło przez nią przeświecać, podkreślając jej piękny kolor. Wytwarza się je
z owoców, ziół i takich surowców, jak pędy sosny czy orzechy, oraz z alkoholu. Nalewki na bazie owoców mają więcej walorów smakowych, nalewki ziołowe pomagają na dolegliwości i choroby
układu pokarmowego, oddechowego, krwionośnego, na bóle mięśni i stawów.

Twórcą pierwszej nalewki był Hipokrates, ojciec sztuki lekarskiej. Od jego imienia aromatyczny napój
z wina i miodu, z dodatkiem przypraw, głównie cynamonu, był nazywany hipokrasem. Przełomem
w wytwarzaniu nalewek stało się wydestylowanie w VII wieku n.e. przez arabskich alchemików spirytusu. Uzyskany alkohol doprawiali rozmaitymi ziołami, miodem oraz przyprawami.
W średniowieczu alkoholowe napoje dla zdrowia sporządzali głównie medycy i mnisi. Szybko zorientowano się, że alkohol wzmacnia lecznicze właściwości ziół i innych roślin.

 

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann. Już wkrótce do wygrania w naszym konkursie.

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
15 min
5
Przekąski Mini zapiekanki na grzankach

Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...

Odsłon: 1057

30 min
5
Ciasta Sernik Milion Dolarów

Zapewne znasz powiedzenie „wyglądać jak milion dolarów”. Przypomnij je sobie,...

Odsłon: 1445

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Nieoczywiste i efektowne ciasta na świąteczny stół

Każdy ma swój ulubiony, tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy. Najczęściej jest to sernik, makowiec lub piernik. Przy okazji świąt warto jednak spróbo...

40
Informacje Najzdrowszy ser na świecie. Ma mało kalorii i jest lekkostrawny

Parmezan to włoski specjał dojrzewający nawet do trzech lat. Wyróżnia się nie tylko intensywnym smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Dzięki...

1
Informacje Efektowne sałatki świąteczne. Smaku i wyglądu nie powstydziłaby się najlepsza gospodyni

W większości domów na wigilijnym stole musi pojawić się karp, barszcz lub zupa grzybowa, oraz cały wachlarz bożonarodzeniowych ciast. Warto przygot...

11
Ewa gotuje Ewa gotuje z Elą Romanowską. Proste, a zaskakujące przepisy

W 529. odcinku kulinarnego show Ewa Wachowicz nie gotowała sama. Do zrobienia gęstej i aromatycznej zupy zaprosiła Elę Romanowską, znaną z programu...

1