Piknik w Prowansji

Autorka bestselleru Lunch w Paryżu zabiera nas w kolejną podróż, tym razem do serca Prowansji.

Przed dziesięcioma laty pochodząca z Nowego Jorku Elizabeth Bard, podążając za przystojnym Francuzem, wdrapała się po kręconych schodkach do miłosnego gniazdka w centrum Paryża. Po jakimś czasie, kiedy ich dziecko było w drodze, nabrała przekonania, że odnalazła swoje miejsce na ziemi, miejsce już „na zawsze". Jednak przed narodzinami dziecka para decyduje się na romantyczny wypad do Céreste, małej wioski w Prowansji. Tam przypadek prowadzi ich do domu, stanowiącego wojenne schronienie słynnego poety. Urzeczeni urokiem staroświeckiego domostwa i związaną z nim historią Elizabeth i Gwendal postanawiają się przeprowadzić - pakują manatki i wielką brytfannę, przenoszą się na francuską wieś i otwierają własną lodziarnię...

Wypełniony kuszącymi przepisami Piknik w Prowansji, równie smakowity jak faszerowane kwiaty cukinii czy miodowo-tymiankowe lody, stanowi opowieść o wszystkim, co się wydarzyło, kiedy już „żyli razem długo i szczęśliwie" - o Amerykance poznającej, jak funkcjonuje francuskie macierzyństwo, o rodzinie odkrywającej nową pasję zawodową, o inicjacji w klasyczną kuchnię prowansalską. Z humorem doprawionym szczyptą złośliwości i porcją truskawkowego sorbetu Bard przypomina nam, że życie - to w kuchni i to poza kuchnią - jest randką z nieoczekiwanym.

„Rozkoszna podróż przez La Belle France... Zabawna, bystra, złośliwa i mądra, z wisienką na torcie w postaci smakowitych przepisów".
Jamie Cat Callan

„Romans przy buzującym piecyku... To Jedz, zostań i kochaj z dodatkiem korzennych moreli".
Adriana Trigiani

 

Elizabeth Bard jest amerykańską dziennikarką i pisarką mieszkającą w Prowansji. Jej pierwsza książka Lunch w Paryżu. Love story z przepisami - nie tylko kulinarnymi znalazła się na liście bestsellerów „New York Timesa" i zauroczyła czytelników w wielu krajach, włączając w to Polskę. W 2010 roku w USA zdobyła nagrodę Gourmand World Cookbook Award za najlepszą debiutancką książkę kucharską. Była także nominowana do nagrody za debiut Barnes&Noble „Discover Great New Writers".

Wydawnictwo Bukowy Las Sp. z o.o

Książka "Piknik w Prowansji" już niedługo do wygrania w konkursie na Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 78

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

20
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25