Ewa_Gotuje

To książka, którą powinien znać każdy miłośnik piwa, niezależnie od gustu i stopnia wtajemniczenia.

Autor - najpopularniejszy ekspert od piwa w Polsce - odkryje przed tobą całą różnorodność piwnego świata. Dowiesz się, że chmiel w piwie to jedynie przyprawa, a drożdże mogą wnieść do piwa zapach bananów, goździków czy końskiego siodła . Nauczysz się czytać etykiety, degustować i oceniać jakość piwa. Uświadomisz sobie, że domowe warzenie piwa nie jest trudniejsze niż ugotowanie zupy i że, za kiepskim smakiem taniego piwa nie stoi bydlęca żółć czy spirytus.

Tomasz Kopyra o książce:

PiwoOd ponad dziesięciu lat pasjonuję się piwem. Od trzech robię to na pełen etat, a może i na dwa. Napisałem tę książkę dlatego, że takiej nie było. Nie było w Polsce książki, która mówiłaby o piwie, o jego historii, współczesności, o tym, jak powstaje, o bogactwie piwnego świata. Nasz kraj od wieków należy do kręgu kultury piwnej, w ostatnich latach widać to także w statystykach. Przeciętny Polak wypija rocznie niemal sto litrów piwa, co daje nam czwarte miejsce na świecie.

Niestety jednocześnie tenże statystyczny Kowalski nie ma wielkiego pojęcia o tym, jak i z czego powstaje piwo - stąd stereotypowa „zupka chmielowa" i „złocisty trunek".

Co więcej, Polak jest przekonany, że piwo, które pije, jest kiepskie, gorsze niż czeskie, niemieckie czy holenderskie. Czuje się oszukiwany przez wielkie koncerny, które podejrzewa o fałszowanie piwa za pomocą spirytusu i bydlęcej żółci. Dlaczego tak się dzieje? Dlatego, że chociaż piwo jest naszym narodowym trunkiem, wiedza na jego temat jest nikła.

Ta książka ma być przystępnym sposobem, żeby wejść w bogactwo piwnego świata. Nie wyczerpuje tematu, raczej rozbudza ciekawość. Przeznaczona jest dla początkujących, ale poważnie traktuje czytelnika i nie obraża jego inteligencji.

Ideałem byłoby, gdyby lekturze towarzyszyła degustacja dobrego piwa. A zatem - na zdrowie !

Wydawnictwo: Flow Books

Data premiery: 2016-10-26

 

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Burek z serem

Doskonały burek z serem to miłość przywieziona z Bałkanów. Wspaniałe ciasto f...

Odsłon: 5883

>60 min
10
15 min
20
Desery Ciasto marchewkowo-rabarbarowe

Ciasto jest mięciutkie, lekko kwaskowate i nie za słodkie. Takie w sam raz. P...

Odsłon: 72

30 min
2