Dania jednogarnkowe

To książka, którą powinien znać każdy miłośnik piwa, niezależnie od gustu i stopnia wtajemniczenia.

Autor - najpopularniejszy ekspert od piwa w Polsce - odkryje przed tobą całą różnorodność piwnego świata. Dowiesz się, że chmiel w piwie to jedynie przyprawa, a drożdże mogą wnieść do piwa zapach bananów, goździków czy końskiego siodła . Nauczysz się czytać etykiety, degustować i oceniać jakość piwa. Uświadomisz sobie, że domowe warzenie piwa nie jest trudniejsze niż ugotowanie zupy i że, za kiepskim smakiem taniego piwa nie stoi bydlęca żółć czy spirytus.

Tomasz Kopyra o książce:

PiwoOd ponad dziesięciu lat pasjonuję się piwem. Od trzech robię to na pełen etat, a może i na dwa. Napisałem tę książkę dlatego, że takiej nie było. Nie było w Polsce książki, która mówiłaby o piwie, o jego historii, współczesności, o tym, jak powstaje, o bogactwie piwnego świata. Nasz kraj od wieków należy do kręgu kultury piwnej, w ostatnich latach widać to także w statystykach. Przeciętny Polak wypija rocznie niemal sto litrów piwa, co daje nam czwarte miejsce na świecie.

Niestety jednocześnie tenże statystyczny Kowalski nie ma wielkiego pojęcia o tym, jak i z czego powstaje piwo - stąd stereotypowa „zupka chmielowa" i „złocisty trunek".

Co więcej, Polak jest przekonany, że piwo, które pije, jest kiepskie, gorsze niż czeskie, niemieckie czy holenderskie. Czuje się oszukiwany przez wielkie koncerny, które podejrzewa o fałszowanie piwa za pomocą spirytusu i bydlęcej żółci. Dlaczego tak się dzieje? Dlatego, że chociaż piwo jest naszym narodowym trunkiem, wiedza na jego temat jest nikła.

Ta książka ma być przystępnym sposobem, żeby wejść w bogactwo piwnego świata. Nie wyczerpuje tematu, raczej rozbudza ciekawość. Przeznaczona jest dla początkujących, ale poważnie traktuje czytelnika i nie obraża jego inteligencji.

Ideałem byłoby, gdyby lekturze towarzyszyła degustacja dobrego piwa. A zatem - na zdrowie !

Wydawnictwo: Flow Books

Data premiery: 2016-10-26

 

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 2013

30 min
11

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1456

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 347

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4