Sezon na dynię

Proste i praktyczne przepisy, które pokochały tysiące czytelników bloga PO PROSTU PYCHA.

W książce znajdziesz 90 przepisów na śniadania, obiady, słodkości, a także dania „odchudzone" z kalorii. Zachwyć bliskich potrawami, które podbiją ich podniebienia i serca. Nie musisz godzinami stać w kuchni, żeby przygotować doskonałe danie!

Łatwo dostępne składniki, proste rozwiązania i pomysłowość to klucz do sukcesu! Autorka dzieli się znakomitymi pomysłami na puszyste placuszki bananowe, letnią zupę kalafiorową, różaną tartę z kurczakiem.

Zdradza, jak przygotować lekką piankę malinowo-jogurtową, wyborne drożdżówki z serem i doskonałą pizzę. Nowe przepisy Joanny Małagowskiej oraz kilka największych HITÓW z jej bloga, który odwiedza niemal 2 miliony czytelników rocznie, a na Facebooku śledzi ponad 100 tysięcy osób, sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Smaczna kuchnia jest prostsza, niż myślisz!

Śniadaniowa miska chia z mango i borówkami

Składniki:
100 ml mleka
300 ml mleka (napoju) kokosowego
4-5 czubatych łyżek nasion chia
2 łyżki miodu
ziarna z 1 laski wanilii
2 łyżki dżemu porzeczkowego
garść borówek
1 dojrzałe mango
1 łyżka wiórków lub chipsów kokosowych
Sposób przygotowania
Do miski wlej mleko i mleko kokosowe. Dodaj miód i wsyp nasiona chia oraz ziarna z laski wanilii. Wymieszaj dokładnie łyżką i odstaw do lodówki na noc, by nasiona chia wchłonęły część płynu. Gdyby rano masa okazała się zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka. Przełóż mieszankę do 1 większej lub 2 mniejszych misek. Udekoruj dżemem,
borówkami, kawałkami mango i wiórkami lub chipsami kokosowymi.

Roladki drobiowe z szynką parmieńską w sosie z gorgonzoli
4 porcje 30 minut
Składniki:
około 450 g piersi z kurczaka
50 g szynki parmeńskiej
lub boczku w plasterkach
150 ml śmietany kremówki 30%
60 g sera gorgonzola
80 g pomidorków koktajlowych
garść świeżego szpinaku
kilka gałązek świeżej natki
pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta przyprawy do kurczaka
sól i pieprz do smaku
Do podania:
biały ryż lub ziemniaki
Sposób przygotowania:
Mięso podziel na 4 równe części (przetnij piersi wzdłuż na cienkie filety). Posyp je przyprawą do kurczaka, a następnie zawiń każdy kawałek w szynkę parmeńską lub plastry boczku (możesz użyć wykałaczki, by spiąć roladki). Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ułóż roladki i podsmaż je z obu stron na złoty kolor (około 10 minut). Następnie odlej tłuszcz, dodaj do roladek śmietanę, dopraw solą, pieprzem i posyp serem pokrojonym w drobną kostkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, liście szpinaku i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Duś pod przykryciem przez kilka minut, aż ser się rozpuści.

Podawaj z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.

Wydawnictwo Znak

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
90
60 min
15
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 2812

30 min
20
60 min
10
>60 min
18