W książce znajdziesz 90 przepisów na śniadania, obiady, słodkości, a także dania „odchudzone" z kalorii. Zachwyć bliskich potrawami, które podbiją ich podniebienia i serca. Nie musisz godzinami stać w kuchni, żeby przygotować doskonałe danie!
Łatwo dostępne składniki, proste rozwiązania i pomysłowość to klucz do sukcesu! Autorka dzieli się znakomitymi pomysłami na puszyste placuszki bananowe, letnią zupę kalafiorową, różaną tartę z kurczakiem.
Zdradza, jak przygotować lekką piankę malinowo-jogurtową, wyborne drożdżówki z serem i doskonałą pizzę. Nowe przepisy Joanny Małagowskiej oraz kilka największych HITÓW z jej bloga, który odwiedza niemal 2 miliony czytelników rocznie, a na Facebooku śledzi ponad 100 tysięcy osób, sprawią, że gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.
Smaczna kuchnia jest prostsza, niż myślisz!
Śniadaniowa miska chia z mango i borówkami
Składniki:
100 ml mleka
300 ml mleka (napoju) kokosowego
4-5 czubatych łyżek nasion chia
2 łyżki miodu
ziarna z 1 laski wanilii
2 łyżki dżemu porzeczkowego
garść borówek
1 dojrzałe mango
1 łyżka wiórków lub chipsów kokosowych
Sposób przygotowania
Do miski wlej mleko i mleko kokosowe. Dodaj miód i wsyp nasiona chia oraz ziarna z laski wanilii. Wymieszaj dokładnie łyżką i odstaw do lodówki na noc, by nasiona chia wchłonęły część płynu. Gdyby rano masa okazała się zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka. Przełóż mieszankę do 1 większej lub 2 mniejszych misek. Udekoruj dżemem,
borówkami, kawałkami mango i wiórkami lub chipsami kokosowymi.
Roladki drobiowe z szynką parmieńską w sosie z gorgonzoli
4 porcje 30 minut
Składniki:
około 450 g piersi z kurczaka
50 g szynki parmeńskiej
lub boczku w plasterkach
150 ml śmietany kremówki 30%
60 g sera gorgonzola
80 g pomidorków koktajlowych
garść świeżego szpinaku
kilka gałązek świeżej natki
pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta przyprawy do kurczaka
sól i pieprz do smaku
Do podania:
biały ryż lub ziemniaki
Sposób przygotowania:
Mięso podziel na 4 równe części (przetnij piersi wzdłuż na cienkie filety). Posyp je przyprawą do kurczaka, a następnie zawiń każdy kawałek w szynkę parmeńską lub plastry boczku (możesz użyć wykałaczki, by spiąć roladki). Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ułóż roladki i podsmaż je z obu stron na złoty kolor (około 10 minut). Następnie odlej tłuszcz, dodaj do roladek śmietanę, dopraw solą, pieprzem i posyp serem pokrojonym w drobną kostkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, liście szpinaku i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Duś pod przykryciem przez kilka minut, aż ser się rozpuści.
Podawaj z ugotowanym ryżem lub ziemniakami.
Wydawnictwo Znak