Jedne przyprawy urozmaicają smak i zapach naszych potraw, inne pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. O czym warto wiedzieć stosując curry i zioła prowansalskie? Do czego pasuje przyprawa włoska, pięć smaków i barbecue? Co to jest garam masala i gomasio? Dlaczego warto uważać na glutaminian sodu? Jak przygotować domową gremolatę? W swojej najnowszej książce Hanna Szymanderska prezentuje przepisy na oryginalne potrawy z zastosowaniem mieszanek przyprawowych - nie tylko tych zwykłych, od dawna znanych w polskiej kuchni, ale także tych, które dopiero niedawno trafiły do naszych sklepów. Książka zawiera propozycje atrakcyjnych dań, ciekawostki o dodatkach smakowych i przykłady ich wykorzystania w potrawach. Doskonała lektura dla osób poszukujących nowych smaków, adeptów sztuki używania przypraw i wszystkich wielbicieli Hanny Szymanderskiej.
Przyprawy to takie specjały, które po części dla zdrowia, po części dla dobrego smaku dodajesz do potraw i leków. Muszą więc mieć przyjemną, woń i smak, w ogóle posiadać gorącą, ulotną i duchową naturę, przydawać sokom i duchowi ludzkiemu życia i ruchu, pobudzać, rozcieńczać i rozdzielać.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Sałatki
Sałatka z tortellini
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 1529
5
Dania główne
Postna kapusta z pieczarkami
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Papryka
- Nabiał
- Grzyby
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 4043
4
REKLAMA