Tannie Maria kocha gotować, rozkoszować się jedzeniem i obdarowywać nim innych. W kuchni mogłaby spędzić całe życie. Prowadzi nawet rubrykę kulinarną w lokalnej gazecie - do czasu gdy okazuje się, że czytelnicy bardziej spragnieni są porad sercowych niż kulinarnych. Wtedy odkrywa, że potrafi znaleźć lekarstwo na kłopoty miłosne niemal każdego. Nie może jednak zapobiec tragedii, która wstrząsa społecznością Karru Małego. Tannie Maria wplątuje się w krwawą intrygę i sprowadza na siebie śmiertelne niebezpieczeństwo. A gdy poznaje komisarza Henka Kannemeyera, wpada jak śliwka w kompot...
Przepisy na miłość i zbrodnię to smakowita kompozycja miłosnych i kryminalnych przypadków doprawiona odrobiną egzotyki. Pochłoniesz ją jak ulubione danie i będziesz marzyć o dokładce!
PRZEPIS NA ZBRODNIĘ
Składniki:
- dość duży mężczyzna, który znęca się nad żoną
- mała krucha żona
- średniej wielkości żylasta kobieta zakochana w żonie
- dubeltówka
- południowoafrykańskie miasteczko kiszące się w sekretach butelka soku z granatów
- łagodny ogrodnik
- pogrzebacz
- pikantna mieszkanka Nowego Jorku
- 7 adwentystów dnia siódmego (odpowiednio przygotowanych na koniec świata)
- ostra dziennikarka śledcza
- łagodna detektyw amator
- 2 wytrawnych policjantów
- jagnię
- garść fałszywych tropów
- kilku podejrzanych
- szczypta chciwości
Wszystko włożyć do dużego garnka i przez kilka lat dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Pod koniec duszenia dodać: 3 butelki brandy marki Klipdrift 3 małe kaczki garść papryczek chili i zwiększyć płomień.
Sally Andrew - Mieszka na terenie rezerwatu przyrody w Karru Małym w RPA ze swoim partnerem, artystą Bowenem Boshierem. Przyjaźni się z... antylopą i panterą. Najbardziej lubi spędzać czas w nadmorskiej dzielnicy Kapsztadu - Muizenbergu, i na pustyni. Zanim zdecydowała się zostać pełnoetatową pisarką, przez wiele lat była działaczką społeczną. Przepisy na miłość i zbrodnię to jej pierwsza powieść i od razu ogromny sukces: prawa do wydania książki kupili wydawcy z kilkunastu krajów.
Ciasto mechanika z musem czekoladowym
- 240 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- ¼ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- skórka starta z 1 pomarańczy
Czekoladę i masło razem z ekstraktem z wanilii stopić na parze (ja wkładam składniki do żaroodpornej miseczki, którą ustawiam na zdjętym z ognia garnku z gorącą wodą).
Jajka, cukier i sól ubić na gęstą, jednolitą masę. Przy użyciu miksera nastawionego na wysokie obroty proces ten zajmie co najmniej 5 minut i nie należy go przyspieszać. Masa musi stać się gęsta, pienista i urosnąć mniej więcej pięciokrotnie.
Dodać skórkę startą z pomarańczy i stopioną masę czekoladową.
Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm i piec w temperaturze 160ºC przez 35-45 minut lub aż wierzch ciasta zacznie pękać.
Zostawić w tortownicy do ostygnięcia, następnie wyjąć i napełnić pęknięcie pośrodku ciasta bitą śmietaną i jagodami lub orzechami.
WSKAZÓWKI
Użyć gorzkiej czekolady o zawartości 35-40% kakao. Nie używać czekolady zawierającej więcej niż 45% kakao, jeśli nie chcemy, żeby ciasto zrobiło się suche, gorzkie i gliniaste.
Upieczone ciasto może się wydawać zbyt płaskie, ale dzięki temu na wierzchu zostaje miejsce na pyszną bitą śmietanę i jagody lub orzechy albo brzoskwinie z kompotu.
Herbatniki na maślance z musli
- 1 kg mąki tortowej
- ¼ szklanki proszku do pieczenia (40 g)
- 4 łyżeczki soli
- 1½ szklanki prażonego musli (200 g)
- 1 niepełna szklanka rodzynek (100 g)
- 1 szklanka pokrojonych suszonych jabłek (75 g)
- 1¼ szklanki łuskanego słonecznika (170 g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (40 g)
- ¼ szklanki siemienia lnianego (35 g)
- ¼ szklanki ziaren sezamu (35 g)
- ¼ szklanki łuskanych pestek dyni (30 g)
- 2 szklanki brązowego cukru (400 g)
- 3 duże jajka
- 2 szklanki maślanki
- 500 g stopionego masła
Rozgrzać piekarnik do 180ºC i natłuścić cztery formy do chleba lub jedną blachę o wymiarach 30 na 40 centymetrów.
Wymieszać wszystkie sypkie składniki.
Ubić jajka, dodać maślankę i stopione masło, po czym wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
Łyżką rozłożyć masę do form, tak aby w każdej była trzycentymetrowa warstwa ciasta, i piec około 45 minut.
Lekko ostudzić, następnie wyłożyć ciasto z form na ruszt do piekarnika i zostawić do zupełnego ostygnięcia.
Pociąć na herbatniki, na przykład o wymiarach 3 na 4 centymetry lub też wedle własnego pomysłu.
Suszyć przez noc w szufladzie do podgrzewania lub przez 4-6 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 80-100ºC do zupełnego stwardnienia i wyschnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Herbatniki przed zjedzeniem zamaczać w kawie, aż staną się miękkie i pyszne.
WSKAZÓWKI
Suszone jabłka najłatwiej pociąć nożyczkami.
Można również dodać suszone żurawiny albo ulubione orzechy czy suszone owoce, należy jedynie dopilnować, żeby ogólna ilość bakalii pozostała taka sama.
Przepisy na miłość i zbrodnię
Wydawnictwo Otwarte
Rok wydania: 2016
Książka wkórtce do wygrania w naszym konkursie!