Dania jednogarnkowe

Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44.

Fot. materiały prasowe/ Wydawnictwo Dwie Siostry

Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian Karewicz, serwuje oryginalne drinki, w tym - ogórkowy gin i rabarbarowe mohito.

Razem to 100 smakowitych przepisów - prawdziwie męska kuchnia. A do tego panowie okraszają przepisy barwnymi opowieściami. Jakby siedziało się z nimi przy stole.

Paweł Suwała (ur. 1976) - szef kuchni restauracji Butchery & Wine, specjalizującej się w daniach mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Jako jedyny w Polsce od kilku lat posiada odznaczenie przewodnika „Michelin" Bib Gourmand.

Aleksander Baron (ur. 1983) - właściciel i szef kuchni warszawskiego restauracjo-baru Solec 44, specjalizującego się w potrawach z produktów pozyskanych od lokalnych dostawców. Laureat prestiżowej nagrody przewodnika „Gault & Millau. Polska" w kategorii Młody Talent 2015.

Grzegorz Kwapniewski (ur. 1969) - znany też pod pseudonimem The Crazy Butcher, rzeźnik, dostawca mięsa najwyższej jakości do najlepszych warszawskich restauracji.

Dariusz Wolszczak (ur. 1956) - zwany Panem Sandaczem, dostawca ryb z Warmii i Mazur do wielu warszawskich restauracji. Zdobył kilkanaście nagród za swoje produkty, m.in. wyróżnienie Dziedzictwo Kulinarne, przyznawane przez Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, oraz Perłę, przyznawaną na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food.

Julian Karewicz (ur. 1983) - barman w restauracjo-barze Solec 44.

Książka wydana nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry

Książka już wkrótce do wygrania w naszym konkursie

Źródło: materiały prasowe/ Wydawnictwo Dwie Siostry

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 2007

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1456

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 346

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4