Składniki dla 6 osób:
• 250 g groszku
• 250 g świeżej fasolki szparagowej
• 3 - 4 pomidory
• 3 ziemniaki
• 3 cukinie
• ¼ główki włoskiej kapusty
• 1 pęczek boćwiny
• 100 g selera naciowego
• 100 g marchwi
• 100 g cebuli
• 3 ząbki czosnku
• rosół warzywny
• oliwa z oliwek
• sól
Minestrone to jedna z bazowych potraw kuchni włoskiej, choć niemal w każdym mieście, mało tego - w każdym domu, serwuje się ją nieco inaczej. Skład zupy zmienia się też w zależności od pory roku, a nawet dnia! Nie ma to nic wspólnego z indywidualizmem Włochów, ale zależy od tego, jakie produkty i kiedy są dostępne w konkretnym regionie. Pasują do niej wszystkie warzywa i rośliny strączkowe, można też dodać makaron czy ryż (ale nie trzeba). Zasłużoną sławą cieszy się mediolańska wersja tej zupy ( pamiętam, że pewien dziennikarz magazynu „Life" nazwał Mediolan mother of minestrone ), ale ona doczekała się ściśle ustalonego przepisu. Podam więc mój, zdecydowanie prostszy wariant. Pokroić drobno seler naciowy, marchew i cebulę (dostępne przez cały rok ) po 50 gramów na osobę. Przyrumienić na małej ilości oliwy razem z wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem ( pół ząbka na osobę ). Następnie, w zależności od pory roku, dodać na przykład pokrojoną boćwinę, obrane ziemniaki, groszek, fasolkę, kilka pokrojonych pomidorów i całość posolić. Wlać odpowiednią ilość rosołu, aby warzywa nie przywarły do dna, ale zupa zachowała gęstą konsystencję. Gdy warzywa zmiękną i przejdą smakiem, zupa jest gotowa do podania.
Sophia Loren (ur. 20 września 1934 r. w Rzymie) - włoska aktorka filmowa, jedna z największych gwiazd światowego kina. Laureatka Oscara za pierwszoplanową rolę w filmie Matka i córka - jako druga Włoszka w historii.
Źródło: Informacja prasowa wydawnictwa Esprit/Smaker.pl