W kuchni z miłością

Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich!

Minestrone

Składniki dla 6 osób:

• 250 g groszku
• 250 g świeżej fasolki szparagowej
• 3 - 4 pomidory
• 3 ziemniaki
• 3 cukinie
• ¼ główki włoskiej kapusty
• 1 pęczek boćwiny
• 100 g selera naciowego
• 100 g marchwi
• 100 g cebuli
• 3 ząbki czosnku
• rosół warzywny
• oliwa z oliwek
• sól

Minestrone to jedna z bazowych potraw kuchni włoskiej, choć niemal w każdym mieście, mało tego - w każdym domu, serwuje się ją nieco inaczej. Skład zupy zmienia się też w zależności od pory roku, a nawet dnia! Nie ma to nic wspólnego z indywidualizmem Włochów, ale zależy od tego, jakie produkty i kiedy są dostępne w konkretnym regionie. Pasują do niej wszystkie warzywa i rośliny strączkowe, można też dodać makaron czy ryż (ale nie trzeba). Zasłużoną sławą cieszy się mediolańska wersja tej zupy ( pamiętam, że pewien dziennikarz magazynu „Life" nazwał Mediolan mother of minestrone ), ale ona doczekała się ściśle ustalonego przepisu. Podam więc mój, zdecydowanie prostszy wariant. Pokroić drobno seler naciowy, marchew i cebulę (dostępne przez cały rok ) po 50 gramów na osobę. Przyrumienić na małej ilości oliwy razem z wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem ( pół ząbka na osobę ). Następnie, w zależności od pory roku, dodać na przykład pokrojoną boćwinę, obrane ziemniaki, groszek, fasolkę, kilka pokrojonych pomidorów i całość posolić. Wlać odpowiednią ilość rosołu, aby warzywa nie przywarły do dna, ale zupa zachowała gęstą konsystencję. Gdy warzywa zmiękną i przejdą smakiem, zupa jest gotowa do podania.

 

Sophia Loren (ur. 20 września 1934 r. w Rzymie) - włoska aktorka filmowa, jedna z największych gwiazd światowego kina. Laureatka Oscara za pierwszoplanową rolę w filmie Matka i córka - jako druga Włoszka w historii.

 

Źródło: Informacja prasowa wydawnictwa Esprit/Smaker.pl

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Domowe gofry

Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...

Odsłon: 125

60 min
2
Desery Podstawowy przepis na naleśniki

Dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na puszyste, pyszne naleśniki. Nal...

Odsłon: 9796

15 min
18
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 569

15 min
8
Przekąski Stworki Potworki

Ulubione danie małych i dużych dzieci, podane w frytkami oraz surówką, skus...

Odsłon: 5755

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25