Grill - temat specjalny

Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos - pierwsza książka o proteinowych przekąskach

Właśnie w księgarniach ukazała się nowa książka Julity Bator, bestsellerowej autorki, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować.

Kulki z żurawiną - łatwe, ok. 9 szt.

 

Składniki:

  • 50 g błyskawicznych płatków
  • owsianych
  • 50 g mąki migdałowej
  • 10 g białka w proszku
  • szczypta soli kamiennej, morskiej
  • lub himalajskiej
  • 30 g masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
  • 3 łyżki mleka
  • 15 g drobno pokrojonej żurawiny
  • 20 g ziarna sezamu

 

Sposób przygotowania:

1. Płatki zemleć na mąkę.
2. Wymieszać z mąką migdałową, białkiem i solą.
3. Dodać pozostałe składniki oprócz żurawiny i zmiksować.
4. Masę połączyć z żurawiną.
5. Formować kulki i obtoczyć w podprażonym na suchej patelni sezamie. Sezam będzie się łatwiej kleił, jeśli kulki lekko zwilżymy wodą.
6. Schłodzić w lodówce.

 

Już niedługo konkurs, w którym do wygrania będą książki Julii Bator.

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3583

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 163

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14962

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

0
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4