Kulki z żurawiną - łatwe, ok. 9 szt.
Składniki:
- 50 g błyskawicznych płatków
- owsianych
- 50 g mąki migdałowej
- 10 g białka w proszku
- szczypta soli kamiennej, morskiej
- lub himalajskiej
- 30 g masła orzechowego
- 2 łyżki syropu klonowego (20 g)
- 3 łyżki mleka
- 15 g drobno pokrojonej żurawiny
- 20 g ziarna sezamu
Sposób przygotowania:
1. Płatki zemleć na mąkę.
2. Wymieszać z mąką migdałową, białkiem i solą.
3. Dodać pozostałe składniki oprócz żurawiny i zmiksować.
4. Masę połączyć z żurawiną.
5. Formować kulki i obtoczyć w podprażonym na suchej patelni sezamie. Sezam będzie się łatwiej kleił, jeśli kulki lekko zwilżymy wodą.
6. Schłodzić w lodówce.
Już niedługo konkurs, w którym do wygrania będą książki Julii Bator.