Do góry

Newsy

Kuchnia tajska: te dania zrobisz sama w domu

Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki.

Fot. materiały prasowe

Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal wszystko: tętniące życiem, wielkie miasta oraz zapomniane przez cywilizację zakątki, gdzie bez trudu odnajdziemy równowagę i harmonię. Co więcej, kraj ten oferuje nam również wyjątkowo smaczną kuchnię - pełną zaskakujących i nieoczywistych połączeń smakowych, które bez trudu podbiją wasze serca.

Lokalne, zdrowe produkty

Kuchnia tajska jest równie zróżnicowana, co jej społeczeństwo. Dominują w niej regionalne smaki oraz lokalne, ogólnodostępne produkty. Na południu kraju zjemy najsmaczniejsze dania z owoców morza z dodatkiem wszechobecnego mleczka kokosowego. Wystarczy jednak udać się na północ, by poznać zgoła odmienny smak Tajlandii - znacznie bardziej delikatny, pełen mięsnych i warzywnych dodatków. Wielbiciele pikantnych dań powinni natomiast wybrać się na wschód kraju - tam królują wyraziste przyprawy z piekielnie ostrym chili na czele. Poza kuchniami regionalnymi, Tajowie stworzyli również kuchnię królewską, nazywaną również pałacową, która łączy w sobie tradycyjne smaki oraz dworski rozmach i wyrafinowanie.

Na kształt tajskiej kuchni ogromny wpływ miała nie tylko geografia i gospodarka, ale również kraje ościenne. Próbując lokalnych smakołyków bez trudu dostrzeżemy wpływy indyjskie, za sprawą których Tajowie rozsmakowali się w różnego rodzaju curry, oraz wpływy chińskie, którym zawdzięczamy m.in. obecność woka, naczyń do gotowania na parze oraz dań typu stir-fry.

Harmonia smaków

Co wyróżnia kuchnię tajską? Nie znajdziemy tutaj sztywnych reguł dotyczących proporcji i gramatur składników, jednak kosztując tutejszych potraw nie trudno przekonać się, iż niemal każdy Taj kieruje się podobnymi zasadami w gotowaniu. Priorytetem jest harmonia i równowaga smaków - każde danie powinno mieć w sobie zarówno ostrość, słoność , gorycz, słodycz oraz kwasowość. Ich odpowiednie zbalansowanie może zagwarantować nam nie tylko kulinarny sukces, ale i życiową równowagę.

Podstawę tradycyjnej, tajskiej kuchni stanowią świeże, lokalne składniki. Niemal każdy przepis z tego regionu świata zawiera liście limonki kaffir, chilli, galanga, czosnek oraz tamarynd. W tajskiej spiżarni zawsze znajdziemy również aromatyczną trawę cytrynową, co najmniej kilka rodzajów pasty curry, pędy bambusa, orzechy wodne, olej sezamowy, papier ryżowy, pastę z krewetek, kolendrę, liście bananowca, bazylię, cynamon oraz mleczko kokosowe.

Bez względu na to w jakim regionie Tajlandii się znajdziecie, z pewnością będziecie mogli spróbować dań z ryżem (khao), stanowiącym podstawę tamtejszej kuchni. Tajowie wykorzystują wiele odmian tej rośliny, jednak najbardziej popularnym jest delikatny i aromatyczny ryż jaśminowy (khao hawm mali). Równie często wykorzystuje się makarony - najczęściej sojowe lub ryżowe, chociaż w niektórych regionach skosztujemy również klusek zbożowych.

Potrawą, którą najczęściej kojarzy się z Tajlandią jest oczywiście curry - gęsty i aromatyczny sos, przypominający nieco gulasz. W zależności od regionu w którym przebywamy, będziemy mogli skosztować curry wegetariańskiego, mięsnego lub rybnego. Możemy również wybierać spośród kilku wersji: czerwonej, zielonej lub żółtej, które różnią się smakiem oraz stopniem ostrości.

Pyszne sosy

Obowiązkowym dodatkiem do tajskich dań są aromatyczne sosy, przygotowywane na bazie sosu sojowego, ostrygowego lub rybnego (nam pla), papryczek chili, soku z limonki, orzechów i innych przypraw. Serwuje się je zwykle z orzeźwiającymi i bardzo sycącymi sałatkami (yam), które podobnie jak curry, stanowią jeden z symboli tajskiej kuchni. Narodowym daniem Tajów jest bez wątpienia pad thai, co w wolnym tłumaczeniu znaczy „smażone po tajsku". Chociaż każdy kucharz ma swój sposób na tę potrawę, jednak zawsze znajdziemy w niej makaron, bardzo aromatyczny sos oraz sporo warzyw.

Co bardzo ważne, tajska kuchnia uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, porównywalną chociażby z kuchnią japońską lub śródziemnomorską. Wykorzystywane przez Tajów składniki są lekkie, niskokaloryczne i praktycznie pozbawione cholesterolu. Specjalne metody przygotowywania potraw sprawiają, że dania nie chłoną tłuszczu, zachowując wszystkie składniki odżywcze. Jeśli jeszcze dodamy do tego wyjątkowy smak oraz prostotę przygotowania bez problemu zrozumiemy dlaczego w kuchni tajskiej zakochał się niemal cały świat.

- Mistrzowie tajskiej kuchni przyrządzają posiłki wg tzw. zasady pięciu smaków. W każdej z przygotowywanych potraw powinny być wyczuwalne: ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność - mówi Piotr Wilk, specjalista biura podróży Rainbow.

Jest to alegoryczne nawiązanie do harmonii życia jaką kierują się Tajowie. Południe tego kraju to przede wszystkim potrawy zawierające duże ilości mleka kokosowego oraz owoców morza, które są bardzo rzadko spotykane na północy kraju. Tam dominują przede wszystkim łagodne dania na bazie wieprzowiny oraz warzyw. Najostrzejsze (i najbardziej niespotykane) jedzenie znajdziemy na północnym-wschodzie oraz wschodzie Tajlandii gdzie jedzenie podawane jest z bardzo dużą ilością chilli i innych wyrazistych przypraw. To właśnie w tym miejscu można również skosztować smażonych owadów czy np. żab. Jednakże, gdziekolwiek byśmy się nie znaleźli, w każdym miejscu będziemy mogli skosztować przepysznego ryżu (najczęściej jaśminowego). Podobno mieszkańcy tego kraju, potrafią przygotować go na ponad sto różnych sposobów.

Pad thai

Fot. 123RF/Picsel

 

  • 280 g makaronu ryżowego (wstążki)
  • 4 łyżki miękkiego brązowego cukru
  • 120 ml sosu rybnego
  • 80 ml sosu sojowego
  • 5 łyżek pasty z tamaryndowca
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 350 g kurczaka pokrojonego w cienkie paski
  • 180 g twardego tofu pokrojonego w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 150 g kiełków sojowych
  • 1 limonka pokrojona w kliny

Makaron namocz przez około 15 minut w wodzie. Odcedź. Przygotuj sos: 5 łyżek pasty z tamaryndowca, 120 mln sosu rybnego, 80 ml sosu sojowego wymieszaj z 4 łyżkami brązowego cukru.
W woku podsmaż pokrojonego w cienkie paski kurczaka oraz posiekane w kostkę tofu. Gdy kurczak się zezłoci, dodaj łyżkę pasty krewetkowej i posiekane ząbki czosnku. Wymieszaj. Czas gotowania nie powinien przekroczyć 2 minut. Włóż makaron i dodaj sos.
Trzymaj wok na małym ogniu i mieszaj przez kilka minut. Gdy makaron będzie miękki, przesuń go na jedną stronę woka. Po drugiej stronie naczynia wbij 3 jajka i smaż jak jajecznicę. Następnie jajecznicę wymieszaj z makaronem. Przed podaniem udekoruj danie orzeszkami, szczypiorkiem, kiełkami oraz z kawałkiem limonki.

Sałatka z papai

Fot. 123RF/Picsel

 

  • 1 papaja
  • 1 zielony ogórek
  • 1 marchewka
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki prażonych, mielonych niesolonych orzeszków ziemnych
  • 400 g makaronu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka palmowego lub brązowego cukru
  • świeża kolendra do posypania

Przygotuj dużą miskę. Włóż do niej obrane i pocięte na cienkie paseczki ogórka i papaję oraz 6 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Aby warzywa dobrze zgrały się z papają, wymieszaj zawartość naczynia rękami. Dodaj 400 g ugotowanego makaronu.

Sos przygotujesz poprzez pomieszanie sosu rybnego, cukru, rozgniecionego czosnku, soku z limonki oraz posiekanej drobno, pozbawionej wcześniej pestek papryczki chilli. Powinien on być mocnym akcentem dania i dodać charakteru delikatnemu smakowi papai, ogórka i marchewki.

Wszystko ze sobą wymieszaj. Podawaj z kolendrą oraz prażonymi orzeszkami.

Tod Mun Kung - kotleciki rybne

Fot. 123RF/Picsel

 

  • 200 g grubo posiekanych krewetek
  • 300 g posiekanych filetów białej ryby
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 50 g drobno pokrojonej słon8iny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • Garść liści kolendry
  • Bułka tarta (panko)
  • Olej do głębokiego smażenia

Wymieszaj ze sobą rybę, krewetki, wieprzowinę oraz słoninę. Dodaj cukier, sos sojowy, posiekaną kolendrę, olej sezamowy, mąkę kukurydzianą sól oraz pieprz. Wyrób na gładką masę. Wstaw do lodówki na 20-30 minut. Gdy masa stanie się zwarta, uformuj nieduże, płaskie kotleciki. Panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Kotleciki smaż na głębokim oleju, do momentu uzyskania złocistego koloru. Odsącz kotleciki na papierowym ręczniku, podawaj z sosem słodko-ostrym.

Tom- kha Kai - pikantna zupa kokosowa z kurczakiem

Fot. 123RF/Picsel

 

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 3 Liście kaffiru
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 2 pędy trawy cytrynowej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 7 sztuk tajskich chili
  • Liście kolendry

Zagotuj mleczko kokosowe z wodą. Dodaj galangal, trawę cytrynową i liście kaffiru. Kiedy całość ponownie się zagotuje, dodaj do zupy pierś z kurczaka, pokrojoną w niezbyt grube paski. Gotuj, aż staną się miękkie. Dopraw zupę sosem rybnym. Po zdjęciu z ognia dodaj sok z limonek oraz drobno posiekane chili. Przed podaniem udekoruj zupę cząstkami limonki oraz listkami kolendry.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń