Do góry

Newsy

Kurczak dobry na wszystko

Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka.

Fot. 123RF

Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak przystępna cena to niejedyne walory, jakie posiada mięso z kurczaka. Przekonajmy się, dlaczego warto wprowadzić go do naszej diety.

1. Budulec mięśni

Mięso z kurczaka dostarcza ludzkiemu organizmowi sporo pełnowartościowego białka, które jest niezwykle ważnym budulcem tkanki mięśniowej całego ciała, w tym mięśni szkieletowych, tkanki serca i mięśni gładkich znajdujących się w jelitach. Białka w organizmie pełnią również inne ważne funkcje, stymulują jego wzrost i regenerują uszkodzone tkanki.

Niedobór białka w codziennej diecie może mieć poważne konsekwencje objawiające się np. utratą masy ciała, spadkiem odporności organizmu czy nawet upośledzeniem układu krążenia.

Aby nie dopuścić do powstania podobnych problemów zdrowotnych warto jeść mięso z kurczaka 2-3 razy w tygodniu: tylko w 100 g mięsa z kurczaka znajduje się aż 18 g łatwo przyswajalnego białka. Dzienne zapotrzebowanie na białko u przeciętnego człowieka (nie sportowca) wynosi 1g na 1 kilogram masy ciała.

Gotuj z Farmio. Weź udział w konkursie i wygraj sprzęt AGD!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

enkai 05 czerwca 2015 Mięso jest źródłem białka bo zawiera białko. Skąd kury, świnie i inne krowy czerpią białko?

26 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jarek_LBN 05 czerwca 2015 Odpisze krótko!! Kurczak tak, ale nie ten za średnią cenę 5-6-7zł/kg To jest mięso nafaszerowane karmą GMO , która już na wstępie eliminuje to mięso. To całe GMO trafia do naszego organizmu i stąd czepia się nas tak wiele chorób , a głównie ludzkość zjada Rak pod różną postacią. Karma i woda jest faszerowana też antybiotykami, by kurczaki nie chorowały, ale to też dostaje się potem do naszego organizmu i osłabia nasz układ immunologiczny!! Dodatkowo, stosuje się w karmie podawanie kurczakom sterydów , po to by miały przerośnięty mięsień piersiowy i inne, ogólnie by było dużo mięsa w ciągu 3tyg.
Te sterydy trafiają również do naszego organizmu, i powodują otyłość i przerost niektórych gruczołów. Widział ktoś kiedyś 10-12 latki z piersiami? A dzisiaj takie dzieci wyglądają jak 18 latkowie!! Kurczak hodowlany to trucizna dla człowieka!! Kurczak czy nawet inne mięso jak najbardziej, ale tylko od rodziny ze wsi , gdzie jest kura karmiona na zbożu, chlebie, skorupkach jaj i naturalnie biega po podwórku, dziobnie trawę i robaka. Wieprzowina podobnie , swoja świnia dostaje paszę w postaci śruty ze zboża, ziemniaków powinno się dodawać pokrzywę i ewentualnie parę innych naturalnych składników. A nie paszę z mączką rybną czy innymi mielonymi kościami, antybiotykami, i sterydami!!
Ludzie, patrzcie na to co jecie, bo inaczej w młodym wieku na raka umrzecie!!

442 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń