Ewa Gotuje

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają kiszonki. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami. Ale czy wiedzieliście o tym, że kisić można także herbatę?

Fot. 123RF/Picsel

O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację. Filiżanka aromatycznego naparu może okazać się rozwiązaniem wielu naszych problemów. Czy wiedzieliście jednak, że wśród miłośników zdrowego odżywiania coraz większą popularnością zaczyna cieszyć się kiszona herbata?

Czym jest kiszona herbata?

Jak wiele innych żywieniowych nowinek, kiszona herbata przywędrowała do nas z dalekiej Azji. Jest ona niezwykle popularną przekąską w Mjanmie (daw. Birma), gdzie nazywa się ją lahpet. Rocznie w tym kraju produkuje się około 70 tysięcy ton herbaty z czego 20% to właśnie lahpet.

Co ciekawe, kiszone liście herbaty bardzo mocno zakorzeniły się w lokalnej kulturze. W dawnych czasach jadano je po zakończeniu, kłótni, wojny lub sporu, jako symbol przyjaźni i pokoju. Oddawano je również, jako ofiarę dla bogów.

Lahpet - jak produkuje się kiszoną herbatę?

Co oczywiste, aby przygotować lahpet, potrzebujemy świeżych, zielonych liści herbaty. Mieszkańcy Mjanmy do kiszenia wybierają wyłącznie te najdelikatniejsze i najmłodsze listki z samych czubków krzewów herbacianych. Liście gorszej jakości - uszkodzone, starsze lub przerośnięte - trafiają do suszenia, a następnie przygotowuje się z nich znaną nam herbatę.

Po oczyszczeniu, listki herbaty podgrzewa się w parownicach, a następnie umieszcza w dużych, bambusowych kadziach, gdzie odbywa się cały proces fermentacji. Proces ten trwa od 2 tygodni do roku, a wszystko zależy od lokalnej tradycji. W czasie kiszenia do herbaty dodaje się również dziki chrzan, sól oraz cukier.

Reklama

W jaki sposób kiszona herbata wpływa na nasze zdrowie?

Lahpet, podobnie jak inne kiszonki, doskonale wpływa na nasz układ trawienny, regulując oraz przyspieszając przemianę materii. Właśnie z tego względu kiszoną herbatą zainteresowało się wiele osób, pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, ma ona również właściwości oczyszczające i detoksykujące.

W Mjanmie panuje również przekonanie, iż lahpet jest doskonałym środkiem poprawiającym koncentrację, ułatwiającym zapamiętywanie oraz naukę. Nic więc dziwnego, iż przekąska ta cieszy się ogromną popular wśród birmańskich studentów i uczniów.

Jak można wykorzystać kiszoną herbatę?

Kiszoną herbatę w Mjanmie traktuje się dokładnie tak samo, jak kapustę w Polsce, przygotowując z niej sałatki i dodając do różnorodnych dań. Zwykle bywa ona łączona z krewetkami, smażonym czosnkiem, orzechami, groszkiem, płatkami kokosa, pieczywem lub larwami owadów. Nie szczędzi się również warzyw ani sosów, podkreślających wyjątkowy smak kiszonej herbaty. Bardzo często lahpet podaje się jako samodzielną przekąskę.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą nieodzownie kojarzą nam się z restauracjami z chińską kuc...

Odsłon: 7583

60 min
14

Przepis dnia

Ciasta Sernik z mlekiem kokosowym

Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Odsłon: 68186

30 min
85
Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

Odsłon: 11844

60 min
18
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 4193

30 min
27
Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

Odsłon: 416555

60 min
1131