Ewa_Gotuje

Lodowa bomba odchudzająca

W gorące dni lody kuszą, ale i straszą. Powszechnie nazywane są bomba kaloryczną. Czy możliwe jest, by lody były pyszne, a jednocześnie zdrowe i odchudzające?

Paradoksalnie lody mogą być zdrowym przysmakiem. Na czym polega ich sekret?


Lody przede wszystkim zawierają mleko. Tym samym dostarczają sporej ilości wapnia oraz białka, a także zawierają witaminy A, B2 i B12, D i E, potas i fosfor. A te pierwiastki zapobiegają osteoporozie, miażdżycy i chorobom nowotworowym. Oczywiście mowa o lodach ze składników naturalnych, bez tzw. polepszaczy, czy sproszkowanych półproduktów.

 

Chcesz schudnąć? Jedz lody

Jednocześnie lody są też źródłem tłuszczu i węglowodanów, dlatego nie powinniśmy jeść ich zbyt wiele. Mimo to, okazuje się, że mogą wspomagać odchudzanie.

Dietetycy opracowali specjalną dietę lodową. Zakłada ona, iż dziennie kobiety przyjmować powinny około 1500 kalorii, a mężczyźni około 2000 . Posiłki powinny być skromne, ale zdrowe, a dodatkowo można zjadać około 200 gram lodów dziennie - powinny być to lody, których wartość kaloryczna nie przekracza 125 kalorii na 100 gram. Taka dieta powoduje szybką utratę wagi, a dzieje się tak dzięki dostarczanej dawce wapnia - badania wykazują, że osoby otyłe, które przyjmowały suplement wapnia, spalały o 26 proc. kalorii więcej i o 38 proc. tłuszczu więcej niż osoby, które go nie przyjmowały. Większość z nas cierpi na niedobór wapnia, który objawia się tym, iż komórki gromadzą tłuszcz i powiększają swoją objętość, a tym samym przybieramy na wadze. Włączenie do diety lodów sprawia, że nie tylko możemy zjeść raz dziennie pyszny smakołyk, a tym samym zmniejszyć swój apetyt na słodycze, ale też pozwala ograniczyć niedobory wapnia.

 

Lody zwiększają płodność

Lody z mleka pełnotłustego będą natomiast doskonałe dla pań, które pragną zajść w ciążę. Spożywanie produktów mlecznych o wysokiej zawartości tłuszczu zwiększa prawdopodobieństwo zajścia w ciąże, podczas gdy dietetyczne przetwory mleczne zwiększają ryzyko niepłodności związanej z brakiem owulacji. Naukowcy z Wydziału Żywienia Harvard School of Public Health przebadali zarówno kobiety spożywające odtłuszczony nabiał, jak i te, które spożywały pełnotłuste produkty mleczne. Okazało się, że u pierwszej grupy ryzyko niepłodności wzrastało prawie o 85 proc. w porównaniu do drugiej grupy. Jeśli więc chcesz zajść w ciążę, jedz lody zgodnie z upodobaniami i nie przejmuj się kaloriami.

 

Lody - lek na rany

Niewielu z nas wie, że lody przyspieszają proces gojenia się ran. Po spożyciu porcji tego smakołyku, kurczą się naczynia krwionośne, a dzięki witaminie C zawartej w lodach, uszkodzone tkanki szybciej się regenerują. Możemy również "zażywać" je jako lek na ból gardła - należy wtedy jeść je powoli i w małym ilościach. Dzięki nim temperatura w gardle obniża się, zmniejsza się opuchlizna, a dzięki wzmożonemu wydzielaniu się śliny, gardło zostaje dodatkowo nawilżone. Nie przypadkowo zatem dzieci, którym usunięto migdałki mogą dowoli opychać się lodami.

Należy zatem porzucić myślenie o lodach jak o bezwartościowej bombie kalorycznej. Spożywanie lodów nie tylko sprawia nam przyjemność i pozwala się rozluźnić, ale może też być korzystne dla naszego zdrowia. Jedzmy lody, kiedy mamy na to ochotę, ale unikajmy wysokokalorycznych dodatków i sięgajmy po wyroby naturalne - wtedy na pewno nie przytyjemy!

Jak podawać lody? Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133316

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3910

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3