Michel Moran po raz kolejny gotował w Alei Smaków

W cyklu Akademii Kulinarnej w Alei Smaków przenieśliśmy się tym razem do gorącej Hiszpanii. W minioną sobotę, Klienci Galerii Mokotów zostali zabrani w kulinarną podróż, przez szefa kuchni Michela Moran. Były pokazy, konkursy i wspólne gotowanie. Na koniec Mistrz zgodnie z tradycją oddał swojego fartucha.

fot. materiały prasowe

Podczas sobotnich pokazów Michel Moran przedstawił wszystkim tapas. Hiszpańskie przekąski składały się z tortilli, pomidorowo-paprykowego chłodnika gazpacho, marynowanych anchois, hiszpańskich mini klopsików czyli albondigas, krewetek z czosnkiem, sałatki ensalada rusa i różnego rodzaju hiszpańskich serów, szynki czy chorizo.

W przygotowaniu dań Mistrzowi pomagali Klienci Galerii Mokotów, którzy chcieli dowiedzieć się czegoś więcej o tapas i podszkolić swój warsztat kulinarny pod okiem profesjonalisty. Podczas wspólnego gotowania Michel Moran opowiadał o hiszpańskiej kuchni, tradycji i cechach charakterystycznych, a obserwujący pokaz mogli poznać śródziemnomorskie smaki. Nie zabrakło również cennych wskazówek odnośnie wykonywania każdej potrawy, jak i praktycznych rad, które z pewnością wspomogą niejedną osobę w gotowaniu tego typu dań w domu.

Uczestnicy spotkania mogli wziąć udział w konkursach z nagrodami. Zamiast typowego quizu, ochotnicy z zasłoniętymi oczami rozpoznawali rozmaite przyprawy i dodatki. Najlepsi otrzymali zestawy kosmetyków od marki Sephora. Na koniec, dwie chętne osoby stanęły do rywalizacji i spróbowały odtworzyć jedno z dań przygotowanych tego dnia. Michel Moran wyłonił laureata, kierując się smakiem i najbardziej wierną wersją przekąski. Zwycięzca otrzymał fartuch Ambasadora Alei Smaków.

Wszystkie przyrządzone potrawy trafiły do Baru Tapas, gdzie każdy mógł je degustować i rozsmakować się w hiszpańskiej kuchni.

Kolejne spotkanie, w którym weźmie udział Michel Moran już 8 marca. Przygotowane zostaną dania specjalnie dla kobiet. Na panie będzie również czekać niespodzianka - nie tylko kulinarna. W międzyczasie Aleja Smaków zaprasza na inne atrakcje:

- 18.02 - Muzyka na żywo - Piotr Sawicki Piano
- 22.02 - Smaki Malucha - Dzień Dinozaura
- 25.02 - Muzyka na żywo - Recital Edyty Ciupak
- 1.03 - Smaki Malucha - Pożegnanie Karnawału
- 4.03 - Gotowanie w rytm muzyki

Materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 59

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2