Do góry

Newsy

Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa - wiosenne warzywa na start

Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety wegetariańskiej, zainicjował Dzień Bez Mięsa, chcąc zwrócić uwagę na jej zalety.

Zgadzamy się z nim czy nie, chcemy słuchać, czy wręcz przeciwnie, jedno trzeba mu oddać - człowiek ów wybrał sobie idealną datę. 20 marca, czyli w dzień przed nadejściem kalendarzowej wiosny, wszystko w nas kipi z tęsknoty do świeżych warzyw i euforycznie reagujemy na widok co rusz pojawiających się na straganach nowalijek.

W Dniu Bez Mięsa nie musimy wchodzić w ideologiczne spory, możemy za to traktować tę okazję jako impuls do odświeżenia swojej diety i datę graniczną, po której nasze menu wzbogaca się o wiosenne warzywa. Do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać!


Po czym poznać najlepsze nowalijki?

Na wiosnę powracają do naszej kuchni nowalijki: rzodkiewka, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek oraz natka pietruszki. Pochodzą one zazwyczaj z upraw szklarniowych, ponieważ wciąż jeszcze zdarzają się przygruntowe przymrozki, które mogłyby zniszczyć uprawę tradycyjną. Nowalijki ze szklarni nie muszą walczyć ze szkodnikami i takimi czynnikami atmosferycznymi jak grad czy przymrozek, dzięki czemu rosną szybko i są dorodne.

Jak wybrać nowalijki najwyższej jakości? Jak z nimi postępować? Oto kilka porad specjalisty ds. żywienia Knorr, Iwonny Niegowskiej:

• Nie kupuj bardzo dużych warzyw - możliwe, że były nadmiernie nawożone azotem, a niestety nowalijki chłoną związki azotowe nieselektywnie, czyli nie tyle, ile potrzebują, ale tyle, ile im się dostarczy.

• Przyjrzyj się warzywom w sklepie i wybierz te z gładką skórą i zdrowo wyglądającymi liśćmi. Unikaj roślin o liściach zabarwionych na żółto - to również może być dowód na nadmiar nawozu użytego w procesie uprawy.

• Przed spożyciem umyj warzywo bardzo dokładnie, a następnie obierz ze skóry - szkodliwe substancje gromadzą się tuż pod nią.

• Nie przechowuj warzyw w szczelnie zamkniętych pojemnikach - bez dostępu tlenu azotany przekształcą się w szkodliwe dla zdrowia azotyny.


Warzywne propozycje na Dzień Bez Mięsa

Rzodkiewka przepysznie smakuje zmieszana ze szczypiorkiem, twarogiem i jogurtem naturalnym - to wie nawet dziecko. A co jeśli chcemy znaleźć dla niej nowe zastosowanie? Wypróbujmy przepis na sałatkę z rzodkiewki, z bardzo krótką listą zakupów i gwarancją niepowtarzalnego smaku. Sałatka wiosenna z czarnymi oliwkami to doskonały pomysł na lunch lub kolację.

Fanom rzodkiewki polecamy również przygotować z niej dip, który z powodzeniem można używać do krakersów i chipsów na wiosennym przyjęciu bez mięsa.

Z utęsknieniem czekamy całą zimę na sałatę, więc z pewnością ochoczo przygotujemy Sałatę ze szczypiorkiem. Oprócz nowalijek, w kompozycji znajdą się aromatyczne dodatki. Całość bardzo lekka i pachnąca wiosną!

 

Składniki:

- 1 sałata masłowa

- 1 ogórek

- 5 rzodkiewek

- 1 Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr

- pęczek szczypiorku

- 1 ząbek czosnku

- 150 g jogurtu naturalnego

- pół cytryny

Sposób przygotowania:

1. Sałatę umyj i osusz. Następnie porwij liście na mniejsze kawałki.

2. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż miąższ z pestkami i pokrój go w półksiężyce. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.

3. W salaterce wymieszaj delikatnie liście sałaty, plasterki ogórka oraz rzodkiewki.

4. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny.

5. Wymieszaną w salaterce sałatę polej przygotowanym sosem, a na koniec posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Jeśli sałatka ma być bardziej pożywna, możemy zdecydować się na fasolę czerwoną jako główny składnik, a do niego dopasować najlepsze warzywa, m.in. sałatę, pietruszkę, paprykę i czerwoną cebulę. Palce lizać!

Sałata ze szczypiorkiem

 

Sałatka fasolowa

 

Składniki:

- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr

- 400 g czerwonej fasoli z puszki

- pół sałaty masłowej

- strąk czerwonej papryki

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek0

- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 1 czerwona cebula

- 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj drobno cebulę i paprykę. Do dużej salaterki wsyp fasolę, posiekaną cebulę i paprykę.

2. Dodaj natkę pietruszki.

3. Wymieszaj sos sałatkowy Knorr z 3 łyżkami wody i oliwą z oliwek, następnie wymieszaj.

4. Polej sałatkę sosem i wstaw do lodówki na pół godziny.

5. Umyj i osusz sałatę, ułóż na brzegu wokół całej salaterki i podawaj.

Sałatka fasolowa

 

Źródło: materiały prasowe

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

krisstoffer 23 marca 2015 a mi nie smakują te sosy w proszku, kiedy dodaję do nich oliwę z oliwek, są zbyt ostre w smaku i bardziej czuć oliwę niż cokolwiek :) używam innych, łagodniejszych olejów, np słonecznikowego, rzepakowego albo lnianego - teraz aktualnie rzepakowo-lnianego golden drop i sosy wychodzą super :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń