Mazurek wielkanocny
Są takie wypieki, które jednoznacznie kojarzą się z konkretną okazją - zdecydowanie należy do nich także mazurek wielkanocny. Skąd pochodzi? Nie każdy wie, jak długa jest historia tego tradycyjnego deseru. Już w średniowieczu, w klasztorach powstawały pierwsze wypieki na bazie jajek, mąki, miodu oraz orzechów. Początkowo mazurek świąteczny podawano wyłącznie przy okazji uroczystości religijnych, w późniejszym czasie zawędrował na stoły szlacheckie. Dziś zazwyczaj planujemy przygotować go, gdy myślimy, co na święta wielkanocne sprawdzi się najlepiej.
Wielkanocny mazurek - przepis
Zdecydowanie dobrą opcją na Wielkanoc jest mazurek. Ciasto jest przepyszne, a do tego prezentuje się efektownie. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie kilku składników, nie jest to więc nic skomplikowanego, jednak na świątecznym stole będzie wyglądać świetnie. Przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny opiera się na prostych krokach, musisz jednak pamiętać najważniejsze zasady. Schłodzone ciasto na mazurek należy dokładnie rozwałkować i delikatnie nakłuwać widelcem. Gdy dekorujesz mazurek kajmakiem, najpierw dobrze rozgrzej puszkę z masą i wymeszaj ją. Dzięki temu będzie lepiej się rozprowadzać.
Mazurek wielkanocny
Składniki
Na spód
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła (zimnego),
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka
Na wierzch
- 1 puszka masy kajmakowej,
- garść orzechów laskowych, migdałów i rodzynek do dekoracji
Składniki
Na spód
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła (zimnego),
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka
Na wierzch
- 1 puszka masy kajmakowej,
- garść orzechów laskowych, migdałów i rodzynek do dekoracji

Etapy przygotowania
Na początku posiekaj masło na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połącz. Możesz to zrobić za pomocą malaksera, miksera albo ręcznie w taki sposób, aby miało konsystencję kruszonki. Następnie trzeba krótko zagnieść ciasto.
Uformuj kulę z ciasta na spód mazurka i umieść je w lodówce na około 30 minut.
W kolejnym kroku rozwałkuj schłodzone ciasto i wypełnij nim formę. Opcjonalnie zostaw odrobinę kruchego spodu do zrobienia brzegów mazurka. Dość cienki placek wystarczy na formę o długości ok 35 cm, z kolei w przypadku grubszego spodu, może być mniejsze naczynie. Nakłuj delikatnie spód widelcem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu. Włóż spód do ciasta i piecz przez około 15-18 minut.
Puszkę z masą kajmakową umieść na kilka minut w gorącej wodzie, a następnie przełóż do miski i wymieszaj łyżką. W ten sposób będzie się lepiej rozprowadzać.
Spód na prawdziwy mazurek wielkanocny powinien być wystudzony, aby go udekorować masą kajmakową, orzechami i rodzynkami.
Mazurek świąteczny - tradycyjny czy nowoczesny?
Mazurek świąteczny - jaki powinien być? Warto postawić na tradycyjne rozwiązania, czy jednak nieco puścić wodze fantazji? Popularnością cieszą się chociażby takie pomysły jak mazurek pistacjowy. Taki deser smakuje doskonale i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich. Miłośnicy mocno słodkich wypieków z pewnością chętnie wypróbują także mazurek czekoladowy. Nie więc jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych preferencji. U nas dowiesz się, jak zrobić mazurek wielkanocny.
Jak udekorować mazurek wielkanocny?
Kolejną kwestią jest wygląd świątecznego wypieku - jak udekorować mazurek wielkanocny? Tu także ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Świetnie sprawdzą się oczywiście orzechy, ale także gotowe elementy cukrowe, można je także wykonać z masy samodzielnie. Niektórzy dekorują także wielkanocny mazurek używając owoców, co nadaje mu bardziej nowoczesny, oryginalny wygląd.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15408
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15408



Składniki
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła (zimnego),
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka
- 1 puszka masy kajmakowej,
- garść orzechów laskowych, migdałów i rodzynek do dekoracji
Na początku posiekaj masło na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połącz. Możesz to zrobić za pomocą malaksera, miksera albo ręcznie w taki sposób, aby miało konsystencję kruszonki. Następnie trzeba krótko zagnieść ciasto.
Uformuj kulę z ciasta na spód mazurka i umieść je w lodówce na około 30 minut.
W kolejnym kroku rozwałkuj schłodzone ciasto i wypełnij nim formę. Opcjonalnie zostaw odrobinę kruchego spodu do zrobienia brzegów mazurka. Dość cienki placek wystarczy na formę o długości ok 35 cm, z kolei w przypadku grubszego spodu, może być mniejsze naczynie. Nakłuj delikatnie spód widelcem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z włączoną grzałką górną i dolną bez termoobiegu. Włóż spód do ciasta i piecz przez około 15-18 minut.
Puszkę z masą kajmakową umieść na kilka minut w gorącej wodzie, a następnie przełóż do miski i wymieszaj łyżką. W ten sposób będzie się lepiej rozprowadzać.
Spód na prawdziwy mazurek wielkanocny powinien być wystudzony, aby go udekorować masą kajmakową, orzechami i rodzynkami.