Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik makowy to pyszne ciasto na chrupiącym spodzie, z bogatym wnętrzem serowo-makowym.
średnica formy: 23 cm
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1218
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 965
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 643
Polecam, pychota.
Odsłon: 110
Łosoś teriyaki to danie dedykowane osobom uwielbiającym orientalną kuchnię lu...
Odsłon: 6391
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1218
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 965
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 643
Polecam, pychota.
Odsłon: 110
Łosoś teriyaki to danie dedykowane osobom uwielbiającym orientalną kuchnię lu...
Odsłon: 6391
Składniki
Przygotuj spód. Do miski wsyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie i dodaj cukier, żółtka oraz wodę. Wymieszaj.
Dodaj posiekane masło i wszystko zagnieć razem do momentu otrzymania konsystencji kruszonki, a następnie gładkiego ciasta.
Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkuj ją na placek o średnicy ok 28 cm i wylep nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Brzegi podnieś, a ewentualny nadmiar zawiń do środka.
Wstaw spód do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz je przez 10-15 minut pod obciążeniem z ryżu lub fasoli. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę makową. Mleko wlej do garnka. Dodaj mak i wymieszaj całość trzepaczką, a następnie dołóż kaszę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ponownie wymieszaj.
Postaw garnek na średnim ogniu i zagotuj, cały czas mieszając. Po kilku minutach mieszanka zacznie gęstnieć aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Zdejmij mak z ognia.
Dodaj masło i dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia.
Przelej masę na podpieczony spód.
Przygotuj warstwę sernikową. W dużej misce wymieszaj ser, całe jajka, cukier puder, mąkę i śmietankę. Mieszanka powinna być gładka i jednolita.
Przelej masę sernikową na masę makową.
Upiecz ciasto. Na dnie piekarnika umieść naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza.
Wstaw sernik makowy do pieca i piecz go przez ok. 60 minut lub do ładnego zezłocenia wierzchu.
Wyjmij ciasto i odstaw na kratkę do przestudzenia, a następnie przenieś je do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Podawaj na zimno.