Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki cebulowe to ciekawy pomysł na nieznaną nikomu przekąskę imprezową. Są chrupiące i aromatycznie, świetnie doprawione. Przygotowuje się je bardzo szybko – wystarczy przerwa na reklamy, a ty możesz wrócić z miską chrupiących placuszków.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11296
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11296
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1139
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9842
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka. Przełóż je do miski.
Papryczkę chili bardzo drobno posiekaj, usuwając wszystkie nasiona. Dodaj ją do cebuli.
Dodaj do miski wszystkie suche składniki i całość dokładnie wymieszaj.
Wlewaj partiami wodę, cały czas mieszając, uważając, by konsystencja nie była zbyt rzadka. Ciasto powinno być dość gęste i ma dokładnie oblepić cebulę. Możliwe, że nie będzie potrzebne wykorzystanie całej wody.
Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej na wysokość ok. 7 cm, ale nie przekraczaj połowy głębokości naczynia. Sprawdź temperaturę tłuszczu, wrzucając na niego odrobinę ciasta – powinno zacząć skwierczeć i wypłynąć na powierzchnię.
Bierz po garści cebuli i zbijaj ją w placek, a następnie kładź na łyżkę. Przenoś go na rozgrzany tłuszcz. Jednocześnie smaż 4-5 placków cebulowych.
Smaż danie przez 3-4 minuty do lekkiego zbrązowienia. Wyjmuj placki łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniki kuchenne, by oddały nadmiar tłuszczu.
Placki cebulowe podawaj na ciepło, kiedy są jeszcze chrupiące, najlepiej posypane siekaną natką pietruszki.