Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyjątkowo chrupiącej i kruchej panierce. Niby wyglądają identycznie co zwykłe schabowe, ale w smaku są niesamowite!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 881
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2755
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3252
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 881
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2755
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3252
Składniki
Podziel mięso na 8 kotletów o równej grubości. Usuń tłuszcz i ścięgna z zewnętrznej części. Ułóż mięso na desce do krojenia, przykryj folią spożywczą i rozbij płaską stroną tłuczka do mięsa na grubość ok. 5 mm. Powtórz dla wszystkich kotletów.
Kotlety przenieś do dużej miski i zalej mlekiem. Dodaj obrane i zgniecione ząbki czosnku, cienko pokrojoną cebulę oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Kotlety wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem.
Do jednej głębokiej miski wsyp mąkę pszenną, do drugiej – bułkę tartą, a w trzecim rozbełtaj jajko. Na patelni rozgrzej smalec.
Bierz po jednym kotlecie i panieruj go kolejno w: mące, jajku, bułce tartej. Kładź mięso na rozgrzany tłuszcz i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
Gotowe schabowe po zakopiańsku odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, a następnie odkładaj je w miejsce utrzymujące ciepło.
Podawaj danie na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.