Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami to wspaniały jesienny deser. Pięknie pachnie i pysznie smakuje. Przepisem podzieliła się Danuta Martyniuk, która gotowała w programie „Pytanie na śniadanie". Przepis na ciasto ze śliwkami jest naprawdę prosty - wymaga tylko kilku składników i naprawdę małej ilości pracy. Fot. Mateusz Jagielski/East News
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1811
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1811
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Masło w temperaturze pokojowej (lekko miękkie) utrzyj wraz z cukrem pudrem. Dodaj jajka i ubijaj dalej. Wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta.
Przygotuj tortownicę i wysmaruj ją dokładnie masłem. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
Śliwki umyj i przekrój na pół. Układaj jedna przy drugiej na cieście - miąższem do dołu. Posyp owoce równomiernie łyżką cukru waniliowego i odrobiną cynamonu.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w trybie góra-dół. Włóż tortownicę i piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto (powinno urosnąć) i przełóż na kratkę do wystygnięcia. Wyciągnij z blachy i posyp cukrem pudrem przed podaniem. Błyskawiczne ciasto ze śliwkami gotowe!