Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz czekoladki Michałki? Wolisz białe czy klasyczne? Jeśli uwielbiasz jedne i drugie, sernik Michałek jest dla Ciebie! Jego smak Cię zachwyci, choć w składzie nie ma Michałków! Możesz użyć ich do dekoracji.
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 33
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 33
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 64
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 66
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 102
Składniki
Roztop masło w rondelku. Pokrusz herbatniki w malakserze razem z orzechami. Połącz z płynnym masłem i kakao. Wymieszaj na jednolitą masę i wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 22 cm. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Pokrusz obie czekolady i roztop w osobnych rondelkach – każdą w połowie śmietany kremówki. Przestudź.
Połącz w misce trzykrotnie zmielony (lub zblendowany na gładką masę) twaróg z serkiem mascarpone. Zmiksuj z masłem orzechowym.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj proszek na budyń.
Krótko zmiksuj masę twarogową z utartymi z cukrem żółtkami. Podziel ją na dwie równe części. Jedną wymieszaj z masą z białej czekolady, a drugą – z masą z czekolady mlecznej.
Białka ubij na sztywną pianę. Podziel ja na pół, a każdą część połącz delikatnie z jedną z mas. Masę z białą czekoladą wylej na dno tortownicy. Na nią ostrożnie wylej masę z czekoladą mleczną. Lekko zamieszaj całość patyczkiem do szaszłyków.
Na dno piekarnika nagrzanego do 180°C wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Sernik ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Piecz przez 15 minut i zmniejsz temperaturę pieczenia do 120°C. Piecz jeszcze przez 70-80 minut.
Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do czasu, aż przestygnie. Wstaw na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj wedle uznania – na przykład pokrojonymi Michałkami lub piankami.