Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbuj przepis racuchy szczebrzeszyńskie, które przygotowywane są na słono z białej fasoli - czyli jednego z największych, kulinarnych skarbów tego regionu. Możesz podawać je samodzielnie lub z dodatkiem konfitury cebulowej, śmietany lub ulubionego sosu.
miska, patelnia
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 893
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 49
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 117
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 639
Polecam.
Odsłon: 240
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 530
Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.
Odsłon: 893
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 49
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 117
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 639
Polecam.
Odsłon: 240
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 530
Składniki
Odsącz białą fasolę z puszki i zblenduj ją na gładką masę. W małej miseczce rozpuść drożdże w 50 ml ciepłej wody i dodaj szczyptę mąki orkiszowej. Odstaw na kilka minut aż zaczną się pienić.
Do fasoli dodaj jajka, olej rzepakowy, mąkę ziemniaczaną i mąkę orkiszową. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz mak i sezam. Dopraw solą do smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki aż masa będzie gładka. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując racuchy szczebrzeszyńskie. Smaż na średnim ogniu z obu stron aż racuchy będą złociste i chrupiące. Przed podaniem posyp jeszcze makiem.