Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaki po warszawsku to klasyczne danie, popularne już na polskich dworach królewskich. Obecnie gotuje się je rzadziej, ponieważ obróbka flaków jest dość pracochłonna. Nie zmienia to faktu, że warto sięgać po tę tradycyjną, rozgrzewającą zupę, która niegdyś była perłą stołecznego menu.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1288
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1288
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 786
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Składniki
Opłucz flaki i włóż na 15 minut do gotującej się wody. Odcedź i ponownie opłucz. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu.
Zagotuj w garnku wywar z wołowiny z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. Dołóż do wrzącego bulionu oczyszczone flaki. Gotuj przez około 2-3 godziny – aż flaki zmiękną.
W trakcie gotowania podduś ma na maśle do miękkości pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe (marchewki, pietruszkę, seler) i cebulę. Dołóż warzywa o garnka na około 15 minut przed końcem gotowania się flaków.
Roztop na czystej patelni 2 łyżki masła. Po chwili dodaj mąkę i wysmaż krótko na zasmażkę. Dodaj ją do zupy i dokładnie wymieszaj.
Dodaj do garnka majeranek, imbir i gałkę muszkatołową. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez kilkanaście minut.
Flaki po warszawsku możesz podaj z pieczywem. Smakują też wyśmienicie z dodatkiem pulpetów.