Do góry

Newsy

8 błędów, które popełniamy przy jedzeniu sera

Ser jest jednym z tych produktów, które kupujemy bardzo często. Dodajemy go do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów oraz wielu innych potraw. Skoro więc tak bardzo przepadamy za serami, dlaczego wciąż tak mało o nich wiemy?

Fot. 123RF

Mogłoby się wydawać, że w przypadku sera, jedyną pułapką na jaką możemy natrafić, jest zakup wyrobu seropodobnego. Jeśli unikniemy tej wpadki, cała reszta zdaje się być już wyjątkowo prosta - kroimy i podajemy wedle uznania. Nic bardziej mylnego! Okazuje się bowiem, że ten popularny produkt może przysporzyć nam sporo problemów. Oto kilka błędów, które podczas zakupu, przechowywania i serwowania serów, popełniamy najczęściej.


1. Źle przechowujemy ser

Kupujesz swój ulubiony ser, wracasz do domu, po czym wykładasz go na talerz i wkładasz do lodówki? To duży błąd! Chociaż może cię to zdziwić, ser powinien zawsze znajdować się w opakowaniu. Wynika to faktu, iż należy on do grupy produktów, które bardzo łatwo chłoną zapachy i aromaty. Dlatego, jeżeli nie chcesz, aby twój ser pachniał szynką, kiełbasą lub wczorajszą zupą, lepiej abyś przechowywał w zamknięciu. Dzięki temu ser dłużej pozostanie świeży, a jego smak w dalszym ciągu będzie wyrazisty.

Warto również wiedzieć w czym przechowywać ser. Niestety, popularna folia spożywcza nie jest dobrym wyborem. Ser musi „oddychać", aby jego smak był taki na jakiego oczekujemy, dlatego też najlepiej będzie, jeśli zdecydujemy się na przechowywanie w papierze lub nieco większym pojemniku.

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 13 maja 2016 Co chwila dowiadujemy się, w czym popełniliśmy lub popełniamy kardynalne błędy... Czy celem pisania takich tytułów jest wpędzenie Polaków w jeszcze większe kompleksy? A może jest jednak coś, co robimy w życiu bezbłędnie?

27 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń