Bób dla anemika i nie tylko...

Początek lipca, sezon na bób powoli się rozpoczyna. Miło jest siedzieć wygodnie w fotelu i go pałaszować, delektując się pysznym smakiem, szczególnie, że bób jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy!

Bób ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.    Fot. 123RF.COM/PICSEL


Bób jest rośliną strączkową, więc zawiera wiele wartości odżywczych, przede wszystkim białko, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Co jeszcze dobrego ma w sobie bób?


Bób na anemię

Anemia może być spowodowana niedoborem żelaza lub kwasu foliowego i witaminy B12. Bób może okazać się pomocny zmniejszaniu tych niedoborów. 100 gram surowego bobu jest w stanie zaspokoić całą dzienną dawkę na kwas foliowy. Dodatkowo bób jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, potas oraz w witaminy A, K i B6.


Dla kobiet w ciąży
Bób zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Dla kobiet w ciąży najważniejszy jest kwas foliowy, który pomaga w poprawnym rozwoju dziecka. 100 gram zjedzonego bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.


dodaj przepisZnasz przepisy na zdrowe i pyszne dania, a nie masz konta na Smakerze? Dołącz do naszej społeczności i dziel się kulinarnymi inspiracjami z innymi!


Leczenie Parkinsona
Nie każdy wie, że leki przeciwko chorobie Parkinsona są wytwarzane na bazie bobu. Bób zawiera lewodopy, czyli naturalne aminokwasy będące równocześnie prekursorami neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za przekazywanie impulsów między komórkami nerwowymi. Osoby chore na Parkinsona i zażywające leki, powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem bobu.


Bób na układ krążenia
Bób jest produktem niskokalorycznym. W 100 gramach zawiera około 80 kcal i nie zawiera cholesterolu. Dzięki zawartości białka może być stosowany jako alternatywa dla mięsa - co zainteresuje osoby, które muszą ograniczyć spożywanie tłuszczów nasyconych (np. z powodu podwyższonego "złego cholesterolu") oraz wegetarian.


Chcesz wiedzieć więcej o wegetarianizmie? Kliknij!

wegetarianizm

Bób jest bogaty w potas oraz błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie regulując ciśnienie.


Odkwasza organizm

Bób jest często niedocenionym warzywem. Niedoceniona jest również jego skórka, która jest jadalna i zawiera w sobie bardzo dużo witamin. Bób powinien na stałe wkroczyć do naszych jadłospisów jako zdrowy i smaczny składnik, który ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że działa odkwaszająco na organizm. Zakwaszenie organizmu może być spowodowane nadmiernym spożyciem kawy, niezdrową dietą oraz używkami.


Źródło potasu

Bób jest źródłem potasu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie procesów w organizmie, takich jak pobudzanie wydzielania insuliny, regulacja gospodarki wodnej organizmu, kontrola skurczów i pracy mięśni.


Dla starających się o dziecko

Białko pochodzenia roślinnego, które znajduje się w nasionach roślin strączkowych, takich jak bób, ma pozytywny wpływ na zwiększenie płodności u kobiet. Jeden z zawartych w bobie aminokwasów - arginina - szczególnie korzystnie wpływa na kobiecą płodność i przebieg ciąży.


Kto nie powinien jeść bobu?

Bób, pomimo wielu swoich zalet nie powinien być spożywany przez wszystkich. W szczególności na niego powinni uważać diabetycy. Ugotowany bób posiada wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 80.

Bób nie jest wskazany również dla osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną produkcję gazów w jelitach.

Osoby z dną moczanową również powinny ostrożnie sięgać po bób, ze względu na zawartość puryn, które sprzyjają powstawaniu kamieni na nerkach.

Katarzyna Rybczyńska/Smaker.pl

Źródła:
Katarzyna Korzeniowska, Artur Cieślewicz, Anna Jabłecka "Zaburzenia gospodarki potasowej (część I) Hipokaliemia polekowa - przypadki zarejestrowane przez Regionalny Ośrodek Monitorowania Działań Niepożądanych Leków w Poznaniu" [w:] "Farmacja współczesna" 2011.
Dorota Szostak-Węgierek "Sposób żywienia a płodność" [w:] "Medycyna wieku rozwojowego" 2011.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
Desery Sernik Królewski

To tradycyjny polski sernik z dwoma warstwami ciasta kakaowego. Ten sernik ro...

Odsłon: 9520

30 min
33
15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Naleśnik z kapustą na odchudzanie. Najlepiej jeść na śniadanie

Na śniadanie najlepiej sięgać po pożywne posiłki, które dodadzą energii, ale jednocześnie nie są wysokokaloryczne. Poznaj przepis na to, jak zrobić...

2
Informacje Wybrano najlepsze i najgorsze polskie dania. Wygrały pierogi ruskie, co jest w top najgorszych?

Nie jest tajemnicą, że Polacy są niezwykle dumni ze swojej kuchni, nasze pierogi, żurek, czy serniki zachwalane są także przez turystów z zagranicy...

0
Informacje Jak długo parzyć kiełbasę wędzoną? Nie popełniaj tych błędów po wędzeniu

Wędzenie kiełbasy to proces, który łączy tradycję z kulinarnym rzemiosłem. Aby osiągnąć wyjątkowy smak i teksturę, niezwykle istotne jest odpowiedn...

2
Informacje Wielkanoc z łososiem Suempol – sekret niezapomnianych Świąt!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy przygotowujemy się do spotkań rodzinnych pełnych radości, tradycji i pysznych potraw. To również doskonała okazj...

3