Dania jednogarnkowe

Co jeść, aby opalać się szybciej i na dłużej?

Fot. 123RF/Picsel

Wiemy, że, by uzyskać i utrzymać ciemniejszy kolor skóry, możemy wspomagać się odpowiednimi balsamami, czy suplementami diety. W walce o piękną opaleniznę posłużyć nam może również odpowiednia dieta.

 

Po pierwsze - płyny

Skóra, która jest poddawana intensywnej ekspozycji słonecznej jest osłabiona, traci swoją elastyczność i przesusza się. Należy więc zapewnić jej odpowiednie nawodnienie - najlepiej ok. 2 litry dziennie. Pamiętajmy o tym, by przez cały dzień nosić ze sobą butelkę wody, a unikniemy marszczenia i łuszczenia się skóry.

Oczywiście możemy uzupełniać płyny innymi napojami. Polecamy zieloną herbatę, która jest bogata w antyoksydanty.  Pomaga w walce z wolnymi rodnikami - cząsteczkami odpowiedzialnymi za starzenie się skóry.

 

Mrożona zielona herbata. Kliknij!

 

Po drugie - czerwone warzywa

Mowa o pomidorach, papryce, marchewce, ale również o owocach: melonie i moreli. Sięgnijmy również po szpinak, sałatę i brokuły. Witaminy, w które obfitują wspomniane warzywa i owoce nie tylko odżywiają, ale również chronią nas przed szkodliwymi efektami promieniowania słonecznego. Obecny w nich beta-karoten, nazywany naturalnym pigmentem, sprawia, że nasza skóra dłużej utrzyma ciemniejszą barwę. Koniecznie włączmy te produkty do naszej diety - nie tylko utrzymamy opaleniznę na dłużej, ale znów wspomożemy nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami.

 

Krem z marchewki i papryki. Kliknij!

 

Po trzecie - koniec z paleniem!
Ponoć każda motywacja, by rzucić papierosy jest dobra. Jedną z nich może być chęć zadbania o wygląd. Cera palacza matowieje, a wolne rodniki sprawiają, że skóra ma skłonność do przesuszania się i marszczenia. Palacze będą więc mieli kłopoty z utrzymaniem pięknej opalenizny.

Na zahamowanie głodu nikotynowego i zajęcie rąk polecamy pałeczki selera naciowego. Pomóc może nam również podgryzanie pestek słonecznika, pestek dyni, marchewki i innych chrupiących warzyw.

 

Seler z sosem ziołowym. Kliknij!

 

W utrzymaniu opalenizny pomogą nam również suplementy diety. Warto sięgnąć Polecamy spirulinę - algę morską bogatą w antyoksydanty i beta-karoten. Warto dodać szczyptę do posiłku lub przyjmować w tabletkach,

Sama dieta to nie wszytko. Wspomagajmy się kosmetykami -  balsamami nawilżającymi, parafiną, lekkimi peelingami, a czasem odrobiną samoopalacza, a efekty przebywania na słońcu bedą widoczne szybko i długo po zakończeniu lata.

 

Dręczą cię komary? Odpowiednia dieta może pomóc. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 81

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8