Do góry

Newsy

Dlaczego warto jeść kasztany?

3. Dla osób uczulonych na gluten

Fot. 123RF/Picsel

Kasztany jadalne nie zawierają glutenu, dlatego mogą być polecane jako bardzo wartościowy produkt spożywczy osobom chorym na celiakię. Mają za to sporo błonnika (5-7 g/100g), dlatego poleca się je osobom cierpiącym na kłopoty z wypróżnianiem. Świeże kasztany można spożywać na surowo. Suszone można przerobić na mąkę, przygotować z nich płatki, pastę do pieczywa, kompot, mleko. Jest to produkt wyjątkowo uniwersalny, bardzo smaczny, a przy tym stosunkowo mało kaloryczny (180 kcal/100g, podobnie jak płatki zbożowe).

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń