Grill - temat specjalny

Domowe syropy na jesień – 4 łatwe przepisy!

Szukasz sposobów na lepszą odporność? Sprawdź naturalne i domowe syropy. Nimi leczyły się nasze babcie i trzeba przyznać, że miały rację! Poznaj kilka propozycji, jak przygotować naturalny syrop i w czym może Ci pomóc.

Fot. 123RF/Picsel

Naturalny antybiotyk na jesień i zimę

Przeziębienie jest znakiem rozpoznawczym dla pory roku, jaką jest jesień. Pogoda w kratkę, deszczowe dni i wiatr, który strąca liście drzew. Herbata z miodem i cytryną może jest pyszna, jednak nie pokonasz z nią wrogów, jakimi są kaszel, katar i osłabienie. Jeśli czujesz podwyższoną temperaturę, boli Cię gardło i jesteś rozbity, wypróbuj naturalnych antybiotyków! Są nimi cebula, miód, cytryna, imbir, lipa, sok z malin i wiele innych przedstawicieli medycyny naturalnej.

Babciny syrop z cebuli

Syrop cebulowy może i jest staroświecki, ale bardzo skuteczny! Pomoże w walce z kaszlem, zapaleniem krtani, a nawet anginą. Działa przeciwzapalnie, ułatwia oddychanie i usprawnia krążenie. To jak miód na ranę, jeśli chodzi o uporczywy kaszel suchy, ponieważ upłynnia wydzielinę w oskrzelach. Ułatwia też odkrztuszanie wydzieliny przy kaszlu mokrym. Przygotuj 2 średnie cebule i 4 łyżki miodu. Obierz i posiekaj drobno dwie cebule, umieść je w pojemniku około 400 ml, a następnie dodaj do środka cztery łyżki płynnego miodu. Całość wymieszaj, zakręć słoik i odstaw na trzy doby. Po upływie czasu przecedź sok i właśnie uzyskałeś 150 ml syropu z cebuli. Gotowy napój trzymaj w lodówce do dwóch tygodni.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny

Imbir to roślina, która ma niezwykłe właściwości lecznicze. Wzmacnia odporność i pomaga uporać się z infekcją. Syrop z powyższych składników łagodzi kaszel, ból gardła i ma działanie rozgrzewające. Przygotuj 2 cytryny, miód i korzeń imbiru około 4 cm. Sparz cytryny wrzątkiem i pokrój je na cienkie plastry. Pamiętaj, aby usunąć pestki. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do suchego słoika wlej dwie łyżki miodu i umieść na nich 3-4 plastry cytrynek. Następnie dodaj dwie łyżeczki startego imbiru. Powtórz proces, aż do wypełnienia słoika. Schowaj syrop do lodówki na 24 godziny. Nie martw się, jeśli imbir będzie zbyt ostry. Cytryna i miód załagodzą jego smak.

Syrop z czosnku

Przygotuj 2 ząbki czosnku, sok z ćwiartki cytryny i 3 łyżeczki miodu. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój go w drobne plasterki. Połącz wszystkie składniki w słoiku i odstaw w ciepłe miejsce. Po trzech godzinach jest gotowy do spożycia. Trzymaj go w lodówce maksymalnie do 2 dni. Czosnek ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Obniża gorączkę, rozgrzewa, jest bogaty w witaminy i sole mineralne jak potaż, żelazo, magnez i fosfor oraz udrażnia i chroni drogi oddechowe. Regularne spożycie takiego syropu poprawi odporność całego organizmu i załagodzi objawy przeziębienia i grypy.

Syrop malinowy na odporność

Taki syrop z malin jest świetnym dodatkiem do herbaty. Śmiało można go spożywać na łyżeczce, jak klasyczny lek. Syrop malinowy z pewnością pomoże Ci rozgrzać się, obniży gorączkę, wzmocni układ odpornościowy i pomoże zwalczyć przeziębienie i grypę. Przygotuj 1 kg malin oraz 1 szklankę cukru. Malin umyj i osusz. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem i gotuj tak długo, aż puszczą sok. Następnie przecedź przez gazę lub sitko. Powstały syrop zagotuj jeszcze raz i przelej do butelki, dokładnie zakręcając. Maliny zawierają witaminę C, E, B1, B2, B6, a także substancje mineralne jak potas, magnes wapń i żelazo. Napar z malin lub syrop wywołuje wydzielanie potu po 30 -60 minutach od podania. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C napary i syropy są pomocne w leczeniu infekcji zatok.

Syropy na odporność online

Nie masz czasu robić domowego syropu? Sprawdź dostępność gotowych syropów na rynku i zadbaj o swoją odporność. Syrop imbirowy, syrop z pigwy, syrop z malin i miodu, a może syrop z czarnego bzu? Takie syropy są nie tylko dodatkiem do herbaty, naleśników, gofrów i lodów. Dobrze smakują z owsianką, deserami, a nawet w duecie z grzanym piwem. Naturalne antybiotyki nie muszą być spożywane w przypadku pojawienia się pierwszych objawów choroby. Zadbaj o odporność już teraz i ciesz się bogatą ofertą w sklepie Coś dla Zdrowia.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2035

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

1
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2