Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL
Rodzaje imbiru
Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych (ale także do wytrawnych dyniowych zup). W niektórych domach szczypta sproszkowanego imbiru ląduje w rosole i flaczkach.
Świeży imbir to z kolei dobry, rozgrzewający dodatek do herbaty. Pasuje również do mięs i owoców morza.
Imbiru w proszku nie należy zastępować świeżym - i na odwrót. Mają zbyt różniące się od siebie smaki.
Rozgrzewający napój imbirowy. Kliknij >>
W sklepach możemy także dostać imbir marynowany, wykorzystywany jako dodatek do przegryzania sushi, oraz imbir kandyzowany, który można jeść jako słodką przekąskę.
Po obfitym obiedzie
Olejki zawarte w korzeniu imbiru pobudzają trawienie - zwiększają produkcję śliny i soków żołądkowych. Warto korzystać z niego np. w czasie świąt, aby uniknąć problemów z żołądkiem i wątrobą.
Piernik staropolski z nutą imbiru. Kliknij >>
Na bóle mięśni po ćwiczeniach i...
Z badań przeprowadzonych na University of Georgia wynika, że codzienne jedzenie imbiru zmniejsza bóle mięśni związane z nadmiernymi ćwiczeniami o 25 proc.
Kobiece dolegliwości takie jak bóle menstruacyjne również mogą być zmniejszane przez imbir. Ponad 80 proc. kobiet odnotowało zmniejszenie bólu, w porównaniu z 40 proc., które również zauważyły poprawę, mimo iż otrzymywały placebo.
Działa przeciwrakowo? Tego jeszcze nie wiemy
Z badań na zwierzętach wynika na razie, że imbir może ograniczać rozwój guzów nowotworowych, a nawet zapobiegać ich powstawaniu. Nie ma jednak pewności, czy ten sam efekt pojawi się u ludzi - niezbędne są dalsze badania.
Ryba w sosie imbirowo-limonkowm z chilli. Kliknij >>
Skuteczny środek na mdłości
Przeprowadzono także badania nad wpływem imbiru na mdłości wywołane chorobą morską czy chemioterapią.
Badania przeprowadzone na University of Rochester Medical Center mówią, że stosowanie imbiru u osób leczonych chemioterapią razem z lekami na mdłości zmniejszyło ten problem o 40 proc. Imbir okazał się skuteczniejszy od podawanego badanym - również razem ze standardowymi lekami na mdłości - placebo. Najskuteczniej działała dawka 0,5 g oraz 1 g imbiru. Więcej imbiru (1,5 g) dawało słabszy efekt.
Pasta jajeczna z imbirem i pietruszką. Kliknij >>
Czy imbir może być niebezpieczny?
Na imbir trzeba uważać, jeśli przewlekle przyjmuje się leki, np. przeciwzakrzepowe, gdyż wchodzi z nimi w interakcje. Z imbiru powinny też zrezygnować osoby cierpiące na kamicę żółciową i refluks żołądkowy, a także inne choroby układu pokarmowego.
Zdarzają się także uczulenia na imbir, objawiające się wysypką. W nadmiernych ilościach może wywoływać lub pogarszać zgagę i wzdęcia.
Anna Wiśniewska/Smaker.pl