Imbir nie tylko na rozgrzewkę

Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie.

Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL


Rodzaje imbiru

Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych (ale także do wytrawnych dyniowych zup). W niektórych domach szczypta sproszkowanego imbiru ląduje w rosole i flaczkach.

Świeży imbir to z kolei dobry, rozgrzewający dodatek do herbaty. Pasuje również do mięs i owoców morza.

Imbiru w proszku nie należy zastępować świeżym - i na odwrót. Mają zbyt różniące się od siebie smaki.


Rozgrzewający napój imbirowy. Kliknij >>

Rozgrzewający napój imbirowy. Kliknij >>

 

W sklepach możemy także dostać imbir marynowany, wykorzystywany jako dodatek do przegryzania sushi, oraz imbir kandyzowany, który można jeść jako słodką przekąskę.


Po obfitym obiedzie

Olejki zawarte w korzeniu imbiru pobudzają trawienie - zwiększają produkcję śliny i soków żołądkowych. Warto korzystać z niego np. w czasie świąt, aby uniknąć problemów z żołądkiem i wątrobą.


Piernik staropolski z nutą imbiru. Kliknij >>


Na bóle mięśni po ćwiczeniach i...

Z badań przeprowadzonych na University of Georgia wynika, że codzienne jedzenie imbiru zmniejsza bóle mięśni związane z nadmiernymi ćwiczeniami o 25 proc.

Kobiece dolegliwości takie jak bóle menstruacyjne również mogą być zmniejszane przez imbir. Ponad 80 proc. kobiet odnotowało zmniejszenie bólu, w porównaniu z 40 proc., które również zauważyły poprawę, mimo iż otrzymywały placebo.


Działa przeciwrakowo? Tego jeszcze nie wiemy

Z badań na zwierzętach wynika na razie, że imbir może ograniczać rozwój guzów nowotworowych, a nawet zapobiegać ich powstawaniu. Nie ma jednak pewności, czy ten sam efekt pojawi się u ludzi - niezbędne są dalsze badania.


Ryba w sosie imbirowo-limonkowm z chilli. Kliknij >>


Skuteczny środek na mdłości

Przeprowadzono także badania nad wpływem imbiru na mdłości wywołane chorobą morską czy chemioterapią.

Badania przeprowadzone na University of Rochester Medical Center mówią, że stosowanie imbiru u osób leczonych chemioterapią razem z lekami na mdłości zmniejszyło ten problem o 40 proc. Imbir okazał się skuteczniejszy od podawanego badanym - również razem ze standardowymi lekami na mdłości - placebo. Najskuteczniej działała dawka 0,5 g oraz 1 g imbiru. Więcej imbiru (1,5 g) dawało słabszy efekt.


Pasta jajeczna z imbirem i pietruszką. Kliknij >>


Czy imbir może być niebezpieczny?

Na imbir trzeba uważać, jeśli przewlekle przyjmuje się leki, np. przeciwzakrzepowe, gdyż wchodzi z nimi w interakcje. Z imbiru powinny też zrezygnować osoby cierpiące na kamicę żółciową i refluks żołądkowy, a także inne choroby układu pokarmowego.

Zdarzają się także uczulenia na imbir, objawiające się wysypką. W nadmiernych ilościach może wywoływać lub pogarszać zgagę i wzdęcia.

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 38

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 90

15 min
1
15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 185

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25