Ewa_Gotuje

Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety.

Fot. 123RF

Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. To warzywo nie potrzebuje szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem naszej diety, jednak zazwyczaj zjadamy je wyłącznie ze względu na smak, a nie właściwości lecznicze. Tymczasem w niepozornej bulwie buraka kryje się naprawdę potężna dawka składników odżywczych, takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez.

Co zyskujemy jedząc buraki? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, stanowią doskonały środek krwiotwórczy.

Bardzo ciekawą informacją jest również fakt, iż buraki mogą obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób, w tym udaru mózgu oraz zawału serca. Co więcej, warzywo to może również zapobiegać niebezpiecznemu zwapnieniu naczyń krwionośnych.

Warzywa te powinny uwzględnić w swej diecie także kobiety w ciąży. Buraki dostarczą do naszego organizmu porcję cennego kwasu foliowego - niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Generalnie, wszystkie panie powinny zadbać o to, aby w ich jadłospisie jak najczęściej pojawiały się buraki. Zawarte w nich substancje są szczególnie cenne dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż warzywa te pomagają zmniejszyć uciążliwe dolegliwości z nią związane.

Wielu naukowców interesują również antynowotworowe właściwości buraków. Okazuje się, iż w tych warzywach znajdziemy cenną betaninę - silny przeciwutleniacz, usuwający z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki. Lekarze zauważyli, że osoby wypijające w ciągu dnia około dwóch szklanek soku z buraków lepiej znoszą chemioterapię oraz szybciej wracają do zdrowia.

Do naszego jadłospisu buraki powinniśmy włączyć zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Zawarte w burakach substancje odżywcze doskonale wzmacniają odporność naszego organizmu, pomogą pozbyć się uciążliwego kaszlu oraz złagodzą przebieg choroby.

W jakiej postaci buraki dostarczają nam największej ilości witamin? Chociaż dla wielu osób może być to zaskoczeniem, okazuje się, że najzdrowsze są buraki pieczone, gdyż podczas tego procesu nie uciekają z nich cenne substancje odżywcze. Równie zdrowy, jest nieprzetworzony sok z surowych buraków. Jeśli decydujemy się na spożywanie buraków gotowanych, powinniśmy brać pod uwagę, że część prozdrowotnych składników pozostanie w wodzie.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
Dodatki Sos pieczeniowy

Ciemny i gęsty sos pieczeniowy jest podstawą niemal każdego obiadu mięsnego....

Odsłon: 864

30 min
4
Desery Karmelowa panna cotta

Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...

Odsłon: 816

30 min
4
Śniadania Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Pasta kanapkowa z tuńczykiem – proste składniki i szybkie przygotowanie. Co p...

Odsłon: 795

15 min
3
Ciasta Babka piaskowa - cytrynowa

Przepis na tę babkę pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Babka jest pyszna...

Odsłon: 3079

30 min
13