Do góry

Newsy

Łupiny cebuli - czy można je wykorzystać?

Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa?

Fot. 123RF/Picsel

Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju dolegliwości. Przepis na domowy syrop  znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie używali je jako afrodyzjak oraz środek antykoncepcyjny. Natomiast sportowcy ze starożytnej Grecji spożywali bardzo duże ilości cebuli, wierząc, iż poprawia ona sprawność fizyczną. Roślina ta była uniwersalnym środkiem na przeziębienia i infekcje. Czy nasi przodkowie mieli rację? Jak się okazuje, współczesna medycyna potwierdza ich przeczucia.

Zaskakujące właściwości łupin cebuli

Lecznicze właściwości cebuli nie ograniczają się jedynie do kaszlu lub przeziębienia. Znajdziemy w niej witaminę A, C i B, przeciwutleniacze oraz wiele innych, cennych substancji odżywczych. Jednak czy wiedzieliście, że w kuchni możemy wykorzystać również łupiny z cebuli, które także w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm.

Wykorzystując łupiny w codziennym gotowaniu, zagwarantujecie sobie kolejne źródło wielu cennych substancji odżywczych. W obierkach znajdziecie chociażby wapń, magnez, żelazo, potas, selen oraz szereg związków siarkowych.

Jeśli znajdujecie się w grupie osób zagrożonych zawałem lub miażdżycą, cebula może okazać się dla was niezwykle cennym składnikiem diety. Dzięki zawartym w niej związkom siarki, możemy nawet o 30% obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Regularne picie naparu z łupin cebuli, może uchronić przed powstawaniem zakrzepów krwi. Związki siarki przyczyniają się również do szybszego oczyszczania naszego organizmu z toksyn i zanieczyszczeń.

Kuchenne porażki - zobacz nieudane wypieki. Kliknij!

Co więcej, w łupinach cebuli odkryto kwercetynę - silny przeciwutleniacz, chroniący przed wieloma, poważnymi chorobami. Substancja ta doskonale sprawdza się chociażby przy leczeniu alergii, hamując uwalnianie histaminy. Kwercetyna obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, stanów zapalnych oraz niektórych nowotworów, w tym raka trzustki. Naukowcom udało się również dowieść, iż substancja ta może uchronić nas przed cukrzycą oraz otyłością.

W jaki sposób włączyć łupinki cebuli do diety?

Wbrew pozorom, włączenie łupin cebuli do codziennego jadłospisu nie jest trudną sprawą. Aby cieszyć się ich leczniczymi właściwościami, wystarczy przygotować bardzo prosty napar. Uzyskamy go poprzez zagotowanie dużej ilości łupin w litrze wody.

Po przestudzeniu możemy go odcedzić i popijać kilka razy dziennie. Tak przygotowany napar możemy również wykorzystać jako tonik do twarzy - doskonale usuwa zmiany trądzikowe i drobne niedoskonałości. Dobrym pomysłem będzie też dodawanie łupin cebuli do wywarów i zup - w ten sposób poprawimy ich smak i kolor.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń