Fot. 123RF/Picsel
Wszelkiego rodzaju kasze przebojem powróciły do naszych jadłospisów. Coraz chętniej po nie sięgamy oraz uczymy się, jak wykorzystywać je w możliwe najbardziej kreatywny sposób. Kasza gryczana, jęczmienna, a może nieco bardziej egzotyczny kuskus lub bulgur? Bez względu na rodzaj, wszystkie kasze doskonale wpływają na nasz organizm, dostarczając mu wielu witamin i składników odżywczych. Dzisiaj postanowiliśmy zwrócić waszą uwagę na wyjątkowo ciekawą kaszę pęczak i jej właściwości.
Ten rodzaj kaszy, podobnie jak np. perłowa, powstaje z jęczmienia. Jedyną różnicą jest to, iż pęczak to całe ziarna, które jedynie pozbawiono łuski. Możemy również spotkać tzw. pęczak kujawski, który dodatkowo został wypolerowany. Warto jednak wiedzieć, iż proces ten w żaden sposób nie wpływa na fakt, że spośród wszystkich kasz jęczmiennych, to właśnie pęczak ma najwięcej właściwości odżywczych.
Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.
Co miesiąc nowa szansa na nagrody!
W jaki sposób pęczak może wpływać na nasze zdrowie? Przede wszystkim, jedząc go dostarczamy do naszego organizmu szereg cennych pierwiastków i witamin. Wśród nich znajdują się m.in. witaminy z A, B, E i K, żelazo, mangan, selen, magnez, fosfor, cynk oraz potas. Pęczak to niezastąpiony składnik diety, zwłaszcza dla osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Nie zawiera zbyt wielu kalorii, ale za to w jego składzie znajdziemy cenny błonnik, który podtrzymuje uczucie sytości oraz zapobiega napadom wilczego głodu, a tym samym podjadaniu między posiłkami.
Warto również wiedzieć, że błonnik doskonale obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób układu krążenia, w tym zawału serca oraz miażdżycy. Ze względu na wysoką zawartość sodu i potasu, kaszą pęczak powinny się zainteresować również osoby, mające problem ze zbyt wysokim ciśnieniem. Kasza pęczak jest również cennym źródłem skrobi, która w naszym organizmie stopniowo zamieniana się w glukozę. W ten sposób nasze ciało otrzymuje doskonałe paliwo, niezbędne mu do prawidłowego funkcjonowania. Wystarczy zaledwie 100g pęczaku, aby niemal w stu procentach pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na węglowodany.
Kaszą pęczak powinny zaintersować się rownież osoby cierpiące na niedokrwistość oraz te, które mają skłonność do depresji lub żyją w bardzo dużym napieciu. Składniki odżywcze zawarte w tej kaszy doskonale koją skołatane nerwy, jednocześnie stymulując nasz organizm do walki z takimi chorobami jak np. anemia. Co więcej, jedząc pęczak możemy liczyć na to, że poprawimy również swoją pamięć i zdolność koncentracji.
Pęczak ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni – możemy podawać go zarówno na ciepło, jako uzupełnienie zbilansowanego obiadu oraz na zimno, np. w sałatkach. Dobrze sprawdza się w wersji wytrawnej, jednak równie dobrze smakuje podany ze słodkimi dodatkami. W tym wypadku warto pozwolić sobie na eksperymenty, gdyż ich efekty mogą was naprawdę pozytywnie zaskoczyć.