Pieczarki - sposób na raka, cholesterol i nadwagę

Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto!

Fot. 123RF/Picsel

Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa.

Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie teraz najlepiej zacząć hodowlę.

Rzadko mówi się o prozdrowotnych właściwościach tych grzybów, wokół których narosło wiele mitów.

Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych? To mit!

Pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym źródłem kwasu foliowego.

Pieczarki to także grzyby zawierające dużo minerałów, takich jak potas, fosfor, cynk i miedź.

Pobierz aplikację smaker

Pieczarką w cukrzycę i cholesterol? Być może

W badaniach na szczurach udowodniono, że pieczarki w trzy tygodnie obniżają poziom glukozy (o około 25%) i "złego cholesterolu" (o około 30%) we krwi. Poziom "dobrego cholesterolu" w czasie eksperymentu znacząco się podniósł, a ilość całkowita trójglicerydów we krwi spadła aż o niemal 40%. Badano szczury z cukrzycą i hipercholesterolemią. Może to oznaczać, że podobnie dzieje się w przypadku ludzi, konieczne są jednak dalsze badania. Powyższe wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Research".

Pieczarki zwalczają raka!

Badano także związek pieczarek z ryzykiem wystąpienia raka. Kobiety codziennie jedzące pieczarki były o 64% mniej narażone na raka piersi. Te, które jadły pieczarki i piły zieloną herbatę obniżyły to ryzyko o prawie 90%! Już pół szklanki tych grzybów dziennie może zatrzymać rozwój raka piersi.

U japońskich rolników jedzących pieczarki ryzyko wystąpienia raka żołądka było mniejsze o połowę niż u tych, którzy pieczarek nie jedli.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Odchudzające pieczarki

Roczny eksperyment dowiódł, że osoby, które zamieniły czerwone mięso na pieczarki, osiągnęły lepsze wyniki niż osoby nadal jedzące mięso po roku stosowania diety. Dotyczyło to zarówno obwodu w pasie, wagi, BMI i masy tłuszczowej. Nie pojawił się u nich także efekt jo-jo. Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie przepisy z pieczarkami są dietetyczne. Zanim po nie sięgniemy, powinniśmy uważnie przestudiować listę składników i zastanowić się nad finalną kalorycznością dania.

Śmiertelne niebezpieczeństwo

Pieczarki w Europie występują w 100 odmianach. Te, które dostaniemy w sklepach to gatunek pieczarki dwuzarodnikowej. Istnieją także odmiany trujące. Zdarza się też, że niedoświadczeni grzybiarze zamiast jadalnych i smacznych pieczarek zrywają muchomory jadowite lub muchomory sromotnikowe, które są do nich nieco podobne. Oba te grzyby mogą wywołać śmiertelne zatrucia.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Ciasta Krakowiak

Niektóre okoliczności wymagają szczególnej oprawy kulinarnej. Nasze ciasto kr...

Odsłon: 3014

60 min
11
Śniadania Piankowy omlet japoński

Ten przepis na omlet powinien znać każdy, kto uwielbia śniadania na słodko. J...

Odsłon: 638

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1