Polak zdobył tę samą nagrodę co Gordon Ramsay!

Tegorocznym zwycięzcą nagrody The National Chef of The Year został Kuba Winkowski - Polak pochodzący z Trójmiasta. Tytuł ten otwiera wiele drzwi, i sprawia, że zwycięzcy znajdują się w czołówce nie tylko angielskiej, ale i światowej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Kuba Winkowski, który od 15 lat mieszka i pracuje w Londynie, od najmłodszych lat wiedział, że jego kariera będzie rozwijać się w kuchni. Jak sam zapewnia, lubi jeść, a gotowanie sprawia, że czuje dreszczyk emocji. Jego zdaniem kluczem do sukcesu okazał się nie tylko talent, ale przede wszystkim ciężka praca.

Pasja od samego początku

Kuba Winkowski zainteresował się kulinariami jeszcze w dzieciństwie, kiedy próbował ugotować coś bardziej zwariowanego, niż jego mama. Takie szaleństwo towarzyszy mu do dzisiejszego dnia, gdyż serwowane przez niego dania udowadniają, że lubi i nie boi się eksperymentować. Co ciekawe, rodzice Kuby nie byli zachwyceni, gdy syn poinformował ich, że zostanie kucharzem. Woleli, aby swą karierę związał z finansami.

Droga do zwycięstwa

15 lat temu miłość do kuchni i chęć rozwijania swojej pasji zaprowadziła go aż do Londynu, gdzie wyjechał tuż po zdobyciu dyplomu z zarządzania finansami. Szybko okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. W stolicy Wielkiej Brytanii Kuba rozpoczął trzyletni kurs w prestiżowym East Kent College. W tym czasie gotował m.in. w Pałacu Buckingham, oraz francuskiej ambasadzie w Londynie.

W 2007 roku otrzymał pracę w Raymond Blanc's Belmond Le Manoir aux Quat'Saisons - luksusowym, pięciogwiazdkowym hotelu, który odwiedzają największe sławy.

W kolejnych latach Kuba postanowił opuścić zatłoczony Londyn. Zdecydował się na pracę w The Feathered Nest Country Inn, gdzie szybko awansował na stanowisko szefa kuchni. Sielska atmosfera angielskiej wsi oraz bliskość natury, inspirują go do dzisiejszego dnia.

Dzięki ucieczce na wieś Kuba może również rozwijać resztę swoich pasji, a jedną z nich jest jazda na rowerze. Uwielbia również teatr i jest szczerze zakochany we włoskiej kuchni, a szczególnie w tamtejszych wędlinach.

Co dalej?

Udział w konkursie to dla Polaka głównie okazja do zaprezentowania swojego warsztatu oraz szansa porównania swoich umiejętności z innymi utalentowanymi szefami. Chociaż rok temu udało mu się znaleźć w półfinale, Kuba postanowił sobie, że nie przestanie próbować, dopóki nie stanie na podium. W tym roku menu zaprezentowane przez młodego Polaka zostało docenione przez prawie cały skład sędziowski. Jak sam stwierdził, przy drugim podejściu było mu nieco łatwiej, gdyż lepiej znał preferencje sędziów, oraz wiedział, na co zwracają oni uwagę.

Pytany o cele na przyszłość, bez chwili zawachania wymienia zdobycie prestiżowych gwiazdek Michelin.

Kulinarne wyzwanie

Brytyjska nagroda National Chef of The Year jest jedną z najbardziej prestiżowych nagród kulinarnych na świecie. Tytuł przyznawany jest od 1972 roku, a wśród laureatów nagrody znajdują się takie sławy, jak Gordon Ramsay, Alyn Williams oraz Mark Sargenat.

Jury ocenia menu przygotowane przez kucharzy pod kątem technicznym oraz kreatywnym. Każdego roku do konkursu zgłaszają się tysiące kucharzy, jednak tylko nielicznym udaje się zakwalifikować do finałowej rozgrywki. Kuba Winkowski jest pierwszym Polakiem, któremu przyznano tę prestiżową nagrodę.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 98

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1