Brak pomysłu na śniadanie i nuda zapanowała w Twojej kuchni? Lodówka pełna, lecz na nic nie masz ochoty? Poranne menu, tak samo jak zawartość szafy, warto odświeżyć nowym dodatkiem.

W tej roli świetnie sprawdzą się morwa biała oraz jagody acai, czyli superfoody które sprawią, że posiłek nie tylko uzyska inny smak, ale i zdobędzie wiele witamin, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań np. acai bowl czy aromatycznej owsianki według przepisu Ani Starmach.

ACAI BOWL - JAGODOWA PEŁNA MICHA

SKŁADNIKI na 2 porcje:

 

  • 2 łyżeczki acai Purella
  • 2 zamrożone banany
  • 6 łyżeczek mrożonych malin i jagód
  • 1 łyżka pasty orzechowej (np. z orzeszków ziemnych)
  • 2 łyżki musu kokosowego
  • 200 ml dowolnego mleka
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki migdałów bez skórki
  • 2 łyżki chia Purella, jagód goji Purella, morwy suszonej Purella, i kruszonego kakao Purella
  • 10 świeżych truskawek

Przygotowanie:

1. W blenderze umieść: acai, banany, maliny, jagody, masło orzechowe, mleko, miąższ kokosowy, zmiksuj na gładką masę, przelej ją do miseczek
2. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki kiwi i truskawki
3. Do acai bowl dodaj morwę, kakao, chia i goji oraz migdały. Jedz od razu!
4. Polecam dodanie do miseczek kilku łyżek granoli z mojego przepisu na opakowaniu Surowego Kakao

Ciekawostka: Jagody acai, zwane superjagodami pochodzą z lasów deszczowych Ameryki Południowej. Są bogate w składniki odżywcze - zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, fitosterole i błonnik. Połączenie tych składników zapewnia energię oraz usprawnia funkcjonowanie całego organizmu. Obecne w jagodach luteina i zeaksyna chronią ciało przed stresem oksydacyjnym i dbają o dobry wzrok. Posiłki z ich dodatkiem wyglądają jeszcze bardziej apetycznie, ponieważ posiadają piękną, nasyconą fioletową.

AROMATYCZNA OWSIANKA JABŁKOWA

Składniki na 1 porcję:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżeczki morwy białej (suszone owoce) Purella
  • 2 łyżeczki jagód goji Purella
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Wieczór wcześniej zalej płatki sokiem, to przyspieszy poranne gotowanie
2. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach
3. Owsiankę gotuj 5-7 min (jeśli masa będzie za gęsta dodaj kilka łyżek wody). Dodaj cynamon, tarte jabłko i rodzynki, gotuj dalej 2-3 minuty.
4. Ciepłą owsiankę przełóż do miseczki, posyp goji, morwą, polej miodem

Ciekawostka: Owoce morwy białej zaś dodają energii. Polecane są osobom uprawiającym sporty wyczynowe, wymagające sporo wysiłku. Regenerują po wyczerpujących treningach. Dodają witalności i siły. Ponadto działają oczyszczająco na nerki i cały układ moczowy.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

Odsłon: 125

30 min
3
Przekąski Kurczak po wietnamsku

Kurczaka po wietnamsku należy przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Nie...

Odsłon: 2147483647

60 min
68
Sałatki Pomidorowa sałatka z ogórkami i fetą

Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...

Odsłon: 2699

15 min
4

Przepis dnia

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

Odsłon: 16143

30 min
25
Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

Odsłon: 5467

60 min
8