Przepis Krzysztofa Ilnickiego na tort bez mąki, śmietanki i masła

Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego.

Dacquoise:

50g pestek dyni
100g mielonych migdałów
100g mielonych orzechów laskowych
25g maizena (skrobi kukurydzianej)
125g cukru pudru A
200g białka
2g sól
175g cukru pudru B

Metoda:

Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi surowcami. Wyszprycować 4 dyski o średnicy 18-20cm, używając okrągłej tylki. Upiec w 200 stopni C do złotego koloru.

Konfitura

300g moreli bez pestek
5g oliwy z oliwek
tymianek świeży
70g puree z moreli
30g syropu glukozowego
sól
2g pektyny NH
50g cukru kryształu

Metoda:

Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

Krem:

400g mleka kokosowego niesłodzonego
ekstrakt z wanilii
35g cukru kryształu
40g maizena (srkobia kukurydziana)
sól
60g wody
35g masła kakaowego
250g śmietany roślinnej Decor Up (zimna)

Metoda:
Zagotować mleko kokosowe z ekstraktem. Osobno połączyć cukier z maizeną, solą i wodą. Połączyć oba miksy i doprowadzić do wrzenia. Dodać masło kakaowe. Schłodzić. Osobno ubić śmietanę roślinną i połączyć z zimnym budyniem.

Montaż:

Wyszprycować na 3 dyskach dacquoisa krem w okręgach, pozostawiając między nimi przerwy. Przerwy wypełnić konfiturą. Zmontować tort. Na szczycie udekorować tort morelami i kremem.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pączki serowe

Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...

Odsłon: 806

60 min
10
Desery Lody Rafaello

Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...

Odsłon: 1099

15 min
4
15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Szkolenia kulinarne – na jaki kurs warto się zapisać?

Ostatnimi czasy preferencje żywieniowe Polaków bardzo się zmieniły. Coraz rzadziej przygotowujemy ciężkostrawne dania i często rezygnujemy z gęstyc...

0
Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2