Dania jednogarnkowe

Zobaczmy, czym mogą zaskoczyć nas rodzynki!

Fot. 123RF.COM/PICSEL


...rodzynki są zdrowe dla kości?

Zawarte w rodzynkach wapń i bor zapobiegają ubytkom wapnia z kości. Przekąska z suszonych winogron jest więc szczególnie polecana osobom szczególnie narażonym na osteoporozę, np. kobietom w okresie menopauzy.


...w rodzynkach mogą być szkodliwe dla zdrowia toksyny?

Suszone owoce i przyprawy są podatne na zanieczyszczenia aflatoksynami, ochratoksynami, czyli rodzajami pleśni. Dotyczy to przede wszystkim produktów pochodzących z importu.

W badaniach z 2004 r. wykryto obecność ochratoksyny we wszystkich przebadanych próbkach rodzynek na poziomie 0,02-5,7 mikrogramów na kilogram, podczas gdy dopuszczalnym poziomem jest 10 µg/kg. Pleśń gromadzi się w organizmie, dlatego warto zwrócić uwagę, by nie jeść i nie pić zbyt wielu produktów, które potencjalnie mogą być nią skażone.


...rodzynki są śmiertelnie groźne dla psów?

Już kilkanaście rodzynków na kilogram masy ciała psa ma na niego działanie toksyczne. Nie wiadomo, jaka konkretnie substancja wpływa negatywnie na organizm zwierzęcia, ale pewne są jej skutki. W najgorszych przypadkach - przy zjedzeniu dużej ilości rodzynków i braku interwencji lekarza weterynarii - może dojść do śmierci psa.

Uwaga! Winogrona także są szkodliwe dla psów!

Zobacz, co mogą, a czego nie mogą jeść zwierzęta. Kliknij!


...obniżają ciśnienie?

Z badań zaprezentowanych na sesji naukowej American College of Cardiology w 2012 r. wynika, że jedzenie rodzynków 3 razy dziennie może obniżyć ciśnienie. Szczególnie u osób z lekko podniesionym ciśnieniem. I szczególnie w przypadku, gdy jemy rodzynki zamiast innych przekąsek. Wzięto pod uwagę tylko przetworzone przekąski, np. ciasteczka z płatkami czekolady i krakersy. Wszystkie przekąski podawane badanym miały taką samą wartość kaloryczną.

Naukowcy podejrzewają, że rodzynki mogą obniżać ciśnienie dzięki wysokiej zawartości potasu.


...nawet 70 proc. rodzynka to cukier?

Około 55-70 proc. rodzynków stanowią cukry, głównie fruktoza i dekstroza. Dlatego są zdrowe, ale niekoniecznie polecane osobom na diecie odchudzającej.


...mogą być niebezpieczne dla alergików?

Większość dostępnych na rynku rodzynków jest konserwowana za pomocą dwutlenku siarki (E 220), który wydłuża przydatność produktu do spożycia i spowalnia brązowienie. Dla osób zdrowych jest całkowicie bezpieczny (jest stosowany także do produkcji win - ale ostatecznie w winach jest kilkakrotnie mniej E 220 niż w suszonych owocach), ale u niektórych alergików może wywołać reakcję alergiczną. Może być bardzo silna i objawiać się trudnościami z oddychaniem w przeciągu kilku minut od zjedzenia dużych ilości tej substancji.

Aby uniknąć kontaktu z dwutlenkiem siarki, można kupować niesiarkowane suszone owoce.


Kilka rodzynkowych porad:

1. Aby rodzynki były miękkie, namocz je w soku, mleku lub alkoholu. To sprawi, że skrystalizowany cukier się rozpuści.

2. Jeśli chcesz namoczyć rodzynki w wodzie - dodaj do niej sok z cytryny lub podgrzej i zalej rodzynki wrzątkiem.

3. Aby rodzynki nie opadały na dno ciasta (np. keksu), obtocz je wcześniej w mące.

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródło:
E. Malinowska, P. Szefer „Badanie zawartości niezbędnych składników mineralnych w orzechach, migdałach i suszonych owocach” [w:] „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” 2007.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 172

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1608

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 354

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8