Pierwsze Zdrowe Warsztaty Kulinarne odbyły się w warszawskiej siedzibie firmy Bosch - w Centrum Domowych Inspiracji. Pod okiem szfea kuchni restauracji Sowa i przyjaciele - Konrada Birka - zaproszeni dziennikarze mieli okazję sparwdzić się jako autorzy wiosennych sałatek. Doskonałe produkty - gotowe mieszanki sałat Fit&Easy, przyprawy, zioła, oliwa marki Borges i nowoczesny sprzet kuchenny marki Bosch pozwoliły wszytkim na chwile poczuć sie jak w telewizyjnym programie kulinarnym. Efekty? Garść pomysłów na wiosenne sałatki, które musicie wypróbować!
Krewetki królewskie z patelni z pomidorami i ziołami
400 g krewetek Black Tiger
1 cebula pokrojona w kostkę
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
miąższ ze 100 g pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
sok z ½ limonki
4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe
4 suszone pomidory pokrojone w plastry
¼ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła ziołowego
1 łyżka pasty sambal oelek
3 łyżki oliwy z oliwek Borges Pure
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active
sól do smaku
Posiekaną w rozdrabniaczu cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone krewetki, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, sambaloelek, sok z limonki oraz białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe, pomidory suszone i koktajlowe oraz świeżą bazylię, doprawić do smaku solą. Podawać z bukietem kolorowych sałat i chrupiącą bagietką.
Sałatka z ciecierzycy z pomidorami i kolorowymi paprykami
200g ciecierzycy konserwowej (ewentualnie soczewicy) bez zalewy
1 posiekana w piórka czerwona cebula
1 oczyszczona czerwona papryka pokrojona w paski
1 oczyszczona żółta papryka pokrojona w paski
10 przekrojonych na pół koktajlowych pomidorów
2 łyżki prażonych pestek dyni
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Family
Sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek Borges Extra Virgin Smooth
1 łyżka delikatesowej musztardy
1 łyżeczka posiekanych kaparów
1 posiekany pęczek natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
Cebulę i paprykę rozdrobić w rozdrabniaczu. Przełożyć do dużej salaterki, dodać pozostałe składniki sałatki i dokładnie wymieszać. Składniki sosu zmiksować blenderem i skropić nim sałatkę. Podawać z przygotowanymi wcześniej quesadillas z kurczakiem.
Quesadillas z pieczoną piersią kurczaka i serem cheddar
2 piersi z kurczaka
2 łyżki ulubionej marynaty do kurczaka
oliwa z oliwek Borges Pure
8 pszennych placków tortilla
4 łyżki guacamole z avocado
100 g tartego sera cheddar
pęczek posiekanej świeżej kolendry
Kurczaka natrzeć marynatą, upiec w piekarniku a następnie wystudzić i pokroić w plastry. Na patelni skropionej oliwą położyć placek pszenny posmarowany guacamole, ułożyć na nim plastry pieczonego kurczaka, posypać tartym serem, kolendrą a następnie przykryć drugim plackiem i smażyć przez około 5 minut z każdej strony. Gotowe pokroić na kawałki i podawać z sałatką z soczewicy.
Grillowana pierś kurczaka zagrodowego
z sałatami, z sosem cesar i chrupiącymi grzankami pomidorowymi
4 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Virgin Smooth
sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
2 łyżki kaparów z zalewy
Sos:
2 łyżki majonezu light
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka drobno startego sera parmezan
2 filety anchois
sok z ½ cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól, pieprz biały mielony do smaku
Pozostałe składniki:
8 kromek opieczonej w tosterze ciemnej bagietki
miąższ z 4 pomidorów bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek Borges Extra Virgin Smooth
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
60g sera parmezan w płatkach
sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku. Piersi z kurczaka zagrodowego natrzeć oliwą z oliwek, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub upiec na grillu w piekarniku, wystudzić i pokroić w plastry. Miąższ z pomidorów pokroić w kostkę, dodać oliwę z oliwek, czosnek i bazylię. Następnie pomidory doprawić do smaku, ułożyć na grzankach, posypać płatkami parmezanu i wstawić na chwilę do piekarnika (tak, aby ser się rozpuścił). Liście sałaty wymieszać z sosem i kaparami, ułożyć na talerzach razem z plastrami kurczaka zagrodowego i podawać razem z ciepłymi grzankami.
Sałatka wiosenna z tuńczykiem, sosem ziołowym i chrupiącymi paluszkami grissini
200 g tuńczyka w oliwie
8 ugotowanych i pokrojonych jajek przepiórczych
1 obrany i pokrojony w słupki ogórek
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 pęczek obranych i pokrojonych w plastry rzodkiewek
8 pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
Sos:
½ szklanki oliwy z oliwek Borges
1 łyżka delikatesowej musztardy
2 łyżki soku z cytryny
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżka posiekanych kaparów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz czarny grubo mielony do smaku
Koperek oraz natkę posiekać w rozdrabniaczu. Dołożyć pozostałe składniki i chwilę miksować. Doprawić do smaku. Pozostałe składniki sałatki ułożyć na półmisku w dowolnej kolejności i przed podaniem skropić wcześniej przygotowanym sosem z ziołami. Sałatkę podajemy z paluszkami grissini.
Sałatka z bobu z chrupiącym bekonem i wędzonym pstrągiem
4 małe filety z wędzonego pstrąga (bez skóry)
500g ugotowanego i obranego bobu
2 cebule szalotki pokrojone w kostkę
10 plastrów chudego bekonu
2 cebule dymki pokrojone w kostkę
8 pomidorków cherry pokrojonych w cząstki
kilka gałązek posiekanego, świeżego koperku
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
2 rozgniecione ząbki czosnku
3 łyżki oleju lnianego
sok z ½ cytryny
sól, pieprz czarny grubo mielony, wędzona papryka do smaku
8 kromek ciemnego pieczywa zrumienionych w tosterze
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Weekend
Plastry bekonu układamy na pergaminie i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140°C, następnie studzimy na papierowym ręczniku i kroimy w paski. Szalotki i dymki, czosnek oraz koperek rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Dodajemy olej i sok z cytryny i chwile mieszamy. Ugotowany i obrany bób wkładamy do miski, dodajemy chrupiący bekon, pomidory, pestki słonecznika i przygotowany wcześniej sos. Na końcu dodajemy delikatnie porwane filety z pstrąga oraz przyprawy. Całość mieszamy i przekładamy łyżką na przygotowane wcześniej chrupiące grzanki. Dekorujemy mieszanką sałat.
Kolorowe sałaty z chrupiącym boczkiem i grzankami czosnkowymi podane z kremowym sosem z sera pecorino
2 opakowania mieszanki sałat Fit&Easy Active
80 g pokrojonego w paski boczku
4 kromki pieczywa tostowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek Borges Pure
4 pomidory koktajlowe
2 łyżki upalonych pestek słonecznika
Sos:
2 dokładnie roztarte filety anchois
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
2 roztarte ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
kilka kropli tabasco
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki tartego sera pecorino (ew. parmezanu)
sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy i doprawić do smaku. Pieczywo tostowe natrzeć czosnkiem, odkroić skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i cały czas mieszając smażyć pieczywo, aż do zrumienienia. Następnie na patelni usmażyć plastry bekonu na chrupko z obu stron. Mieszankę sałat wymieszać z sosem, ułożyć na talerzach, posypać chipsami bekonowymi i pestkami słonecznika. Sałatkę podawać z grzankami czosnkowymi i pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi.