Składniki:
130 g śledzia norweskiego
1 patat ok.120 g
Łyżeczka świeżego estragonu
Łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżka cukru
1 łyżka octu ryżowego
3 łyżki brązowego cukru
Oliwa z oliwek
1 bułka ciabatta
Przygotowanie:
1. Filety ze śledzia norweskiego namoczyć. Ocet ryżowy połączyć z brązowym cukrem. W tak przygotowanej marynacie umieścić filet ze śledzia norweskiego.
2. Przygotować pesto: zmiksować orzeszki ziemne, posiekany estragon, czosnek, biały cukier, sok z cytryny z oliwą z oliwek - oliwy dodajemy tyle, aby uzyskać gęstą masę o konsystencji tradycyjnego pesto.
3. Patata obrać i ugotować w całości. Następnie pokroić na grubsze plastry i podsmażyć na oliwie z oliwek.
4. Ciabattę przekroić. Na połówkach pieczywa ułożyć plastry patatów oraz sączony z marynaty filet ze śledzia. Całość obficie przyprawić pesto.
Śledź norweski z patatem i pesto z orzeszków ziemnych
Wspaniałe danie, które śmiało można podać jako przystawkę bądź danie główne. Sprawdź przepis, który zapewni Ci sukces kulinarny!
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Sałatki
Sałatka wiosenna rzodkiewkowa
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 329
4
Dania główne
Strudel z kozim serem, figami i sałatą frisée
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Figi
- Nabiał
- Ser
- Sery pleśniowe
- Orzechy
- Włoskie
- Przyprawy
- Rozmaryn
- Rolady
- Ciasta
Odsłon: 70
13
Sałatki
Sałatka Luzacka
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Śródziemnomorska
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Buraki
- Przyprawy
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 116
4
9
REKLAMA